Terrorattentatet i Stockholm

Nu inleds åtalet mot Rakhmat Akilov för terrordådet på Drottninggatan

Under tisdagen inleddes det omfattande åtalet mot Rakhmat Akilov, som misstänks för att ha utfört terrordådet på Drottninggatan i april förra året.

Rakhmat Akilov åtalas på flera punkter, bland annat terroristbrott och försök terroristbrott. Han misstänks ha varit den person som körde lastbilen längs Drottninggatan som dödade fem personer och skadade 15.
Mitt mål är att Rakhmat Akilov aldrig mer ska röra sig fritt i vårt samhälle, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman på en presskonferens på tisdagen.

Hans Ihrman yrkar på att Akilov ska dömas till livstids fängelse och utvisas.

Enligt åtalet ska Akilov svurit sin trohet till terrorgruppen Islamiska staten, IS, enligt videofilmer som polisen har kommit över. Han ska även ha haft kontakt med flera personer under planeringen av dådet. I lastbilens förarhytt ska Akilov ha utlöst en hemmagjord bomb efter att ha kraschat in med lastbilen i Åhléns på Drottninggatan.

Enligt åtalet ska Akilov ha utfört terrordådet för att straffa Sverige och avbryta den militära utbildningsinsatsen i Irak mot terrorgruppen Islamiska staten, IS. Terrordådet ska också ha utförts för att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen i Sverige, rapporterar SVT.

Vi har hållit ungefär 1 700 förhör, en brottsplats på 1 100 meter är unikt och innebär bland annat att ett stort antal målsäganden och vittnen, säger Mikael Wessling, utredningsledare, region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Akilov ska bland annat ha googlat på gayklubbar i Stockholm, som kan ha varit eventuella mål. Han sökte även efter turer från Waxholmsbolaget och ångbåten Mariefred.

 

Försvarssidan kommer hålla en presskonferens klockan 13 på tisdagen.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!