Radiotjänst kräver att nästan blind man betalar tv-avgift

publicerad 17 augusti 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Peter Bergman, som är i det närmaste blind, tvingas betala tv-avgift. Detta eftersom han äger en dator som han brukar betala sina räkningar med, rapporterar Östran.

De har nästan varit hotfulla när jag bett om en förklaring från Radiotjänst, säger Peter Bergman till tidningen.

Inte haft en tv på tio år
Peter Bergman använder inte datorn, som saknar högtalare, till någonting annat än att betala räkningar. Men enligt Radiotjänst är den som har en dator eller tv skyldig att betala tv-avgift, eftersom man har tillgång till SVT:s och Sveriges Radios sändningar via datorn.

Han tycker inte att public service är onödigt, men samtidigt känner att att Radiotjänsts tolkning kör över personer med funktionshinder.

 När jag tecknade internet-abonnemanget och köpte datorn var det ingen som sa något om tv-licensen. För mig är datorn ingen tv och har aldrig varit det och utan högtalare är den ingen radio heller, säger Peter Bergman.

“Är rimligt”
Radiotjänst hävdar att man har lagen på sin sida och att de gör en rimlig bedömning när de räknar Sveriges datorer som tv-mottagare.

– Lagstiftningen säger att utrustningen är licenspliktig och den som innehar den ska därför betala avgift. Det tycker vi är rimligt och vi har fått stöd för det i Förvaltningsrätten i Luleå som första steg, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst, till tidningen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!