Räddningstjänsten kallades på falskt larm för att störa mötesfrihet under Rättviks marknad

publicerad 6 maj 2017
  Brandkårens resurser användes för att hindra marknadsbesökare att ta del av ett politiskt budskap

  Det uppstod tumult under lördagen på Rättviks marknad sedan räddningstjänsten kallats ut på ett falskt larm i syfte att störa politiska aktivister som opinionsbildade under marknaden. Två brandmän och en brandbil ryckte ut i folkmassan och användes för att hindra marknadsbesökare att ta del av budskapet ifrån de politiska aktivisterna. Brandbilen försökte sedan backa på aktivisterna som hade valt att flytta på sig. Händelsen är polisanmäld.

  Radioinslaget kan också laddas ned här.
  Det var under eftermiddagen som tumultet uppstod. Den marknadsansvarige skall ha noterat att aktivister ifrån Nordiska motståndsrörelsen dykt upp på marknaden och spred informationsblad till förbipasserande.

  Då tillkallades räddningstjänsten på ett falskt larm. Men någon misstänkt brand fanns inte på marknaden. Istället eskorterades brandkåren in för att placeras framför aktivisterna så att förbipasserande inte kunde ta del av deras budskap.

  Aktivisterna valde då att flytta på sig och den banderoll man höll upp. Då försökte brandbilen backa på aktivisterna och tumult utbröt mellan aktivisterna samt polis och ordningsvakter på platsen. En av aktivisterna som omhändertogs fritogs i samband med tumultet enligt uppgift.

  Händelsen har polisanmälts som vårdslöshet i trafik. Det är oklart om brandmännen som agerat politiskt i tjänst också gjort sig skyldiga till tjänstefel.

   

  Alexander Almqvist-Paajanen
  alexander.almqvist@nyadagbladet.se  Fakta falskt larm

  Falskt larm är ett brott enligt svensk lag som den gör sig skyldig till som genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig säkerhetsåtgärd. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

  Källa: Wikipedia

   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!