Räddningstjänsten kallades på falskt larm för att störa mötesfrihet under Rättviks marknad

publicerad 6 maj 2017
- av Alexander Almqvist
Brandkårens resurser användes för att hindra marknadsbesökare att ta del av ett politiskt budskap

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det uppstod tumult under lördagen på Rättviks marknad sedan räddningstjänsten kallats ut på ett falskt larm i syfte att störa politiska aktivister som opinionsbildade under marknaden. Två brandmän och en brandbil ryckte ut i folkmassan och användes för att hindra marknadsbesökare att ta del av budskapet ifrån de politiska aktivisterna. Brandbilen försökte sedan backa på aktivisterna som hade valt att flytta på sig. Händelsen är polisanmäld.

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Det var under eftermiddagen som tumultet uppstod. Den marknadsansvarige skall ha noterat att aktivister ifrån Nordiska motståndsrörelsen dykt upp på marknaden och spred informationsblad till förbipasserande.

Då tillkallades räddningstjänsten på ett falskt larm. Men någon misstänkt brand fanns inte på marknaden. Istället eskorterades brandkåren in för att placeras framför aktivisterna så att förbipasserande inte kunde ta del av deras budskap.

Aktivisterna valde då att flytta på sig och den banderoll man höll upp. Då försökte brandbilen backa på aktivisterna och tumult utbröt mellan aktivisterna samt polis och ordningsvakter på platsen. En av aktivisterna som omhändertogs fritogs i samband med tumultet enligt uppgift.

Händelsen har polisanmälts som vårdslöshet i trafik. Det är oklart om brandmännen som agerat politiskt i tjänst också gjort sig skyldiga till tjänstefel.

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Fakta falskt larm

Falskt larm är ett brott enligt svensk lag som den gör sig skyldig till som genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig säkerhetsåtgärd. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.

Källa: Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!