Politiker och journalister tappar i anseende under coronakrisen

publicerad 21 oktober 2020
Demokratiminister Amanda Lind till vänster.

Sedan januari har de stora medierna och ansvariga politiker fortsatt att mata svenskarna med alarmistiska nyheter och varningar om coronaviruset och dess förmenta konsekvenser. Nu visar det sig dock att många börjat tröttna på rapporteringen och tappat avsevärt i tilltro till journalister såväl som till politiker under coronakrisen.

I en studie genomförd av Vetenskap & Allmänhet har 1000 svenskars mediekonsumtion och förtroende för samhällsinstitutionerna sedan den så kallade pandemins början undersökts. Man har kommit fram till att var sjätte person mellan 18 och 29 år under minst två dygn avstått all rapportering om viruset under september – siffror som kan jämföras med i mars månad då nästan hela det svenska folket fortgående följde nyhetsrapporteringen kring coronaviruset.

– Totalt sett så ser vi att det är fler personer som inte har tagit del av coronarapportering alls idag jämfört med i mars i alla åldersgrupper, men det här är särskilt tydligt bland yngre, säger Gustav Bohlin, utredare på Vetenskap och Allmänhet till SVT.
Han tror att svenskarna börjar tycka att rapporteringen är tjatig och att man helt enkelt inte orkar bry sig längre eftersom samma eller snarlika nyheter publiceras gång efter gång.

Noterbart är också att svenskarna tappat avsevärt i förtroende för den massmediala rapporteringen under coronapandemin. Särskilt lågt förtroende har de vänsterpopulistiska skvallertidningarna Expressen och Aftonbladet, där bara 10 respektive 15 procent uppger att man litar på deras rapportering. Även de neokonservativa propagandatidningarna Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter har tappat avsevärt i förtroende, för vilka omkring 28 respektive 33 procent fortfarande hyser tilltro till.

De enda nyhetsmedierna en majoritet av folket fortfarande har ganska stort eller mycket stort förtroende för är de skattefinansierade kanalerna SVT och SR. Dessa har dock tappat mer än tio procentenheter sedan den inledande mätningen – till 68 respektive 64 procent.

Även förtroendet för landets politiker är uppseendeväckande lågt. Endast 21 procent säger sig ha förtroende för dessa i coronarelaterade frågor. Bara journalister har som yrkesgrupp lägre förtroende hos allmänheten, med 19 procent.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!