MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 13 december 2018

Inrikes

Polisen försökte stoppa pågående demonstration i Göteborg

Ulla Brehm (t.h), presstalesperson vid polisen region Väst, medgav att polisen avbröt demonstrationen

Under helgen gick in polisen i Göteborg in och stoppade en pågående demonstration i centrala Göteborg. Beslutet strider mot gällande prejudikat och grundlagsbestämmelser kring demonstrationsfriheten.

I lördags samlade Nordiska motståndsrörelsen, NMR, sig till en spontan demonstration i centrala Göteborg. Demonstrationsdeltagarna samlades på en parkering och började samlat gå mot de centrala stadsdelarna.

Organisationen hade inte sökt om ett formellt demonstrationstillstånd utan nyttjade den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten som skyddar rätten att demonstrera utan en formell ansökan hos polisen.

Göteborgspolisen mobiliserade snabbt ihop stora resurser för att försöka avbryta Nordiska motståndsrörelsens demonstration och ställde upp ett tiotal fordon i linje och blockerade således all trafik tvärs över gatan i demonstrationstågets färdriktning.

Plötsligt klev sedan polismän in framför de gående demonstranterna med ett åttiotal deltagare och kommenderade demonstrationståget att stanna.

– Vart får vi gå?, frågade en representant organisationen.

– Ni får inte gå någonstans, säger polisbefälet.

– Då stoppar du en pågående demonstration?

– Jajemen, erkänner polisbefälet som försöker kommendera deltagarna att ställa sig stillastående på sidan av vägen.

Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen region Väst, medgav till SVT att polisen avbröt demonstrationen.

Enligt tidigare rättsfall (JO 1992/93 s 62.) anses det att polisen har avbrutit en demonstration om de tvingar den att stå still, ett agerande som inte medges i lagen om demonstrationsfrihet. Händelsen fångades på film.

Demonstrationsdeltagarna vänder om och går en annan väg, men polisen fortsätter att följa demonstrationsdeltagarna och gör flera ytterligare försök att avbryta demonstrationen. Vid flera tillfällen används kraftigt våld från polisen med pepparspray och batonger för att markera mot deltagare som inte höll sig precis på trottoarerna.

Ett 15-tal demonstranter greps med hänvisning till ohörsamhet mot ordningsmakten.

Skarp kritik mot polisinsatsen
Polisens insats under lördagen har fått skarp kritik. Bland annat skriver Csaba Perlenberg som är krönikör på Expressen “Polisens bedömningar och lagtolkningar ska inte påverkas av twitterkritik” och hänvisar till debatten efter organisationens oannonserade demonstration den 17 september då ett hundratal deltagare demonstrerade på Göteborgs gator utan att polisen ingrep.

På Twitter rasade då Centerns partiledare Annie Lööf mot Storgöteborgs polischef Erik Nord: “Helt obegripligt att de tillåts demonstrera även utan tillstånd“. Erik Nord svarade: “Annie, vem ska kunna den svenska lagstiftningen om inte ni som stiftar den?“.

Enligt uppgift skall polisen också ha vägrat att på förfrågan lämna ut tjänstenummer över de polisen som man ville peka ut för att ha gjort sig skyldiga till övervåld under insatsen.

Nordiska motståndsrörelsen har valt att anmäla polisen för överträdelse mot demonstrationsfriheten samt övervåld och tjänstefel.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Liknande artiklar

Idag verkställs förbudet av Nordiska motståndsröre... Idag verkställs förbudet av Nordiska motståndsrörelsens finska gren. Den finska hovrätten anser att organisationens verk...
Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland Igår meddelade Åbo hovrätt att Nordiska motståndsrörelsen förbjuds i Finland. I ett pressmeddelande skriver man att förb...
Politisk organisation förbjuds i Finland I Finland har Birkalands tingsrätt förbjudit en organisation på grund av dess ideologiska hållning. Det handlar om de...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.
Tipsa oss!

Send this to a friend