Polisen beordras utreda enkla brott – för att förbättra statistiken

publicerad 17 juni 2017
Dan Eliasson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rikspolischefen Dan Eliasson har gett poliskåren order om att sätta kvantitet före kvalitet för att polisen ska hamna i bättre dager. Enkla brott prioriteras medan mer svårutredda brott läggs åt sidan.

Snart ska halvårsbokslutet inom polisen redovisas till rikspolischefen Dan Eliasson, där både han och inrikesminister Anders Ygeman har krävt förbättrade utredningsresultat. Polisen har hittills i år skött sig och skickat in fler utredda brott till åklagare än jämförelsevis med samma tid ifjol, skriver Svenska Dagbladet.

Däremot utgörs ökningen nästan uteslutande av lättutredda ringa narkotikabrott som ökat med hela 1 525 stycken, totalt 11,6 procent, och består av främst innehav samt bruk. Likaså trafikbrott är lättutredda och dessutom saknar de målsägande och har nu ökat med 1 111 stycken, alltså 6,6 procent.

Internt ska detta kallas för “old style”, vilket innebär att de satsar på kvantitet istället för kvalitet. Detta arbetssätt gör även att statistiken för utredda våldsbrott, däribland våldtäkter, har sjunkit rejält. Flertalet källor inom poliskåren runtom i Sverige har berättat för Svenska Dagbladet att pressen uppifrån om att leverera resultat har gjort att de fått direktiven om att prioritera de lättutredda brotten.

Flertalet poliser inom Stockholmsområdet har fått i uppdrag gällande narkotikabrotten att prioritera personer över 18, främst för att de ej behöver ha med en målsman vid förhör, vilket sparar tid och ”ger en pinne i statistiken”. De har även fått order om att alla mer svårutredda brott får vänta tills den sista juni för att maxa statistiken så mycket det går innan bokslutet ska in.

Ett påstående som Stockholms regionspolischef Ulf Johansson förnekar:

– Nej. Jag har sagt att vi ska jobba långsiktigt. Jag har varit med så pass länge att jag vet att man kan toppa sig tillfälligt, men det är borta igen efter tre månader. Och då är du sämre än vad du var innan, säger Johansson till Svenska Dagbladet.

Likaså i Norrbotten är det narkotikabrotten som främst står för den ökade statistiken.

– Vi fokuserar på ringa narkotikabrott. Det är enkelt att utreda och skicka till åklagare, och det ser bra ut i statistiken, berättar en poliskälla.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!