Dan Eliasson
Foto: Lars Hedelin

Polisen beordras utreda enkla brott – för att förbättra statistiken

Publicerad 17 June 2017, uppdaterad kl. 17:26

Rikspolischefen Dan Eliasson har gett poliskåren order om att sätta kvantitet före kvalitet för att polisen ska hamna i bättre dager. Enkla brott prioriteras medan mer svårutredda brott läggs åt sidan.

Snart ska halvårsbokslutet inom polisen redovisas till rikspolischefen Dan Eliasson, där både han och inrikesminister Anders Ygeman har krävt förbättrade utredningsresultat. Polisen har hittills i år skött sig och skickat in fler utredda brott till åklagare än jämförelsevis med samma tid ifjol, skriver Svenska Dagbladet.

Annons:


Däremot utgörs ökningen nästan uteslutande av lättutredda ringa narkotikabrott som ökat med hela 1 525 stycken, totalt 11,6 procent, och består av främst innehav samt bruk. Likaså trafikbrott är lättutredda och dessutom saknar de målsägande och har nu ökat med 1 111 stycken, alltså 6,6 procent.

Internt ska detta kallas för “old style”, vilket innebär att de satsar på kvantitet istället för kvalitet. Detta arbetssätt gör även att statistiken för utredda våldsbrott, däribland våldtäkter, har sjunkit rejält. Flertalet källor inom poliskåren runtom i Sverige har berättat för Svenska Dagbladet att pressen uppifrån om att leverera resultat har gjort att de fått direktiven om att prioritera de lättutredda brotten.

Flertalet poliser inom Stockholmsområdet har fått i uppdrag gällande narkotikabrotten att prioritera personer över 18, främst för att de ej behöver ha med en målsman vid förhör, vilket sparar tid och ”ger en pinne i statistiken”. De har även fått order om att alla mer svårutredda brott får vänta tills den sista juni för att maxa statistiken så mycket det går innan bokslutet ska in.

Ett påstående som Stockholms regionspolischef Ulf Johansson förnekar:

– Nej. Jag har sagt att vi ska jobba långsiktigt. Jag har varit med så pass länge att jag vet att man kan toppa sig tillfälligt, men det är borta igen efter tre månader. Och då är du sämre än vad du var innan, säger Johansson till Svenska Dagbladet.

Likaså i Norrbotten är det narkotikabrotten som främst står för den ökade statistiken.

– Vi fokuserar på ringa narkotikabrott. Det är enkelt att utreda och skicka till åklagare, och det ser bra ut i statistiken, berättar en poliskälla.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Dacke

  Hur har det kunnat bli så här? Förr så utreddes alla brott och så gott som alla löstes. Jo, men det var ju inte så stor brottslighet på den tiden, kanske någon invänder? Tänk att tiderna kan förändras så fort!
  Det första vi bör göra i ett sånt här läge, är att entlediga oduglingen till polischef och tillsätta en kompetent person som gått den långa vägen inom polisyrket och det är en bra början.
  Sedan är straffen i landet alldeles för låga och är rena semestern för det stora flertalet av brottslingarna och därför bör vi “erbjuda” dessa ryska fängelser och då med ett straff som står i samklang med brottet. Bara tanken att hamna i ett ryskt fängelse kommer att minska brottsligheten och förbättra statistiken avsevärt.

 • Varmlandstok

  Ett bra tips är att Polisen kan satsa på hastighetsövervakningen.
  Nästan alla kör lite för fort var och varannan dag, och med modern utrustning så är bevisläget gott.
  Uppklarningsprocenten är alltså hög och det handlar om en omfattande vardagsbrottslighet.
  Heja Dan, kör så det ryker.

 • buscador

  verkligheten tränger sig alltmer på även i politikerkretsar. SÄPO tar bladet från munnen och antyder att “vi grejar inte det här”, GP skriver alltmer frispråkigt, t.o.m. SVD börjar närma sig sanning, en Ranstad försökte härom dagen att inte trampa på PK:s ömma tå i beskrivning av läget, etc. Så lille Dan I. snart sinar även grundvattnet i ditt lilla träsk.

 • Ljungbergarn

  Men någon måste ljuga. Ygeman säger här att regeringen lagt ned Alliansens “pinnplockning”:
  https://youtu.be/1wzqyAAItyk?t=3m31s

Mer nyheter

Tipsa oss!

Send this to a friend