Polisen bekräftar: Ekots påstående om ”romregister” felaktigt

publicerad 17 december 2015
Bilden är illustrativ

Polisen har nu gått ut och dementerat Sveriges Radio Ekots påstådda uppgifter om att polisen har fört ett ”romregister”. Nyheten som publicerades av Ekot under gårdagen visade sig var ren spekulation vilket NyD rapporterade om.

Polisen har arbetat med att redovisa en nationell lägesbild beträffande brottslighet kopplad till tiggeri och utsatta EU-medborgare.

Så här skriver polisen på sin hemsida efter Ekots spekulationer:

”Arbetet har skett genom att intervjua en mängd polisanställda, analysera ett stort antal polisanmälningar samt ett mindre antal intervjuer med utsatta EU-medborgare.

Syftet med lägesbilden är att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta EU-medborgare i Sverige. Det för att skapa bättre förutsättningar för polisen att förebygga och beivra brottslighet samt öka tryggheten. Men framför allt för utveckla samordning och samverkan mot människohandel.

– Det vi har gjort är att ställa ett antal frågor för att upptäcka misstänkt brottslighet i ett tidigt skede. Polisen har inte gjort någon kartläggning av utsatta personer, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen.”

Ekot har fått stark kritik efter den spekulativa nyheten som snabbt kunde avfärdas då den visade sig inte bygga på fakta.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.