Polis sköt mot gym – frias av hovrätten

publicerad 20 december 2013

Den polis som i mars i fjol sköt rakt in i ett gym i samband med ett guldsmedsrån i Stockholm frias nu av Svea hovrätt, som valt att upphäva den fällande domen.

Den 34-årige polisen hade sedan tidigare fällts i tingsrätten för framkallande av fara för annan och dömdes till dagsböter. Svea hovrätt anser visserligen att polismannen har utsatt andra för fara men att han handlat i nödvärn.

”Med hänsyn till det hastiga händelseförloppet och det dödshot som polismannen utsatts för har hovrätten funnit att polismannen inte hade förutsättningar eller förmåga att göra ett medvetet val om han skulle söka skydd eller skjuta mot rånaren. Inte heller i övrigt har det visats att han tagit en medveten risk genom att skjuta mot en bakgrund som var osäker, skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

Totalt avlossade polismannen tolv skott mot rånarna, varav tio gick rakt in i ett gym på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm och var nära att träffa flera personer i gymmet.

– Skotten gick in i bröst- och huvudhöjd och det var rena turen att ingen träffades, sa gymmets vd Per Althini till Dagens Nyheter.




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.