MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 4 mars 2024

måndag 4 mars 2024

Paludan utreds för ”hets” – polisen välkomnar ”ytterligare prövning”

publicerad 21 april 2022
- av Jan Sundstedt
Rasmus Paludan i Stockholm 2021.

Efter en anmälan utreder svensk polis just nu Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp – detta trots att åklagare tidigare konstaterat att det inte är brottsligt att bränna koranen i Sverige.

Redan 2020 utreddes en person som eldat upp en koran i Malmö för hets mot folkgrupp men utredningen lades ner då åklagare kommit fram till att handlingen är fullt laglig. Ändå väljer svensk polis nu att utreda Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp efter att han eldat upp koranen i samband med ett valmöte.

– Vi tror att det här kan behöva ses över en gång till, hävdar Jimmy Arkenheim, lokalpolisområdeschef i Malmö till skattefinansierade SVT.

– Vi tror att det hade varit bra med ytterligare en prövning, för vi förstår ju att det här väcker anstöt. Samtidigt så har vi ju en stark yttrandefrihet som behöver ställas mot detta, fortsätter han.

Polisen menar att man måste titta på ”den samlade bilden” kring Paludans koranbränningar och ”en gång till” undersöka om agerandet inte är straffbart – trots att åklagare alltså redan kommit fram till att så inte är fallet.

Arkenheim medger att ”det är möjligt” att åklagare ännu en gång kommer fram till att koranbränningar inte är olagliga i Sverige men tycker ändå att det är rimligt att resurser läggs på att utreda Paludan för brott.

Efter Paludans valmöten och de många och omfattande invandrarkravaller som drabbade ett flertal svenska städer har muslimska röster allt mer högljutt börjat kräva att Sverige i praktiken ska införa blasfemilagar och förbjuda skändandet av muslimernas religiösa skrift.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend