Överenskommelse klar mellan ambulanssjukvården och polisen

publicerad 12 februari 2018

Ambulanssjukvården i Stockholms läns landsting och polisen i region Stockholm har kommit överens om att förtydliga sitt arbetssätt. En överenskommelse ska förenkla samarbetet på plats med allvarligt skadade i pågående händelser med inslag av hot och våld.

Överenskommelsen mellan ambulanssjukvården och polisen tydliggör formerna för samarbetet på plats i en pågående händelse med inslag av hot och våld. Arbetssättet används sedan tidigare, men det nya är att det nu finns en överenskommen rutin mellan de två myndigheterna.

– Den gemensamma skrivningen är ett sätt att förtydliga samarbetsformer och rutiner mellan oss. Det ger ökad säkerhet för alla inblandade och bästa möjliga omhändertagande av skadade, säger Patrik Söderberg, chefsläkare hos ambulanssjukvården i Stockholms läns landsting.

– Det här är ett led i ett större trygghetsskapande arbete i Stockholmsområdet. Stärkt samverkan mellan olika samhällsaktörer är viktigt, strävan är att få trygga lokalsamhällen på alla plan. Att våra medarbetare och allmänheten riskerar att bli utsatta för hot och våld ser vi allvarligt på, och därför tydliggör vi vårt samarbete i dessa situationer, säger Erik Widstrand, chef operativa enheten i polisregion Stockholm.

Överenskommelsen fokuseras på tre steg i samarbetet på platsen för en händelse – att använda kommunikationsverktyget RAPS, att säkerställa snabb vård, och att transportera till rätt sjukhus.

 

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!