Ordination av D-vitamin till muslimsk kvinna ledde till anmälan

publicerad 7 februari 2024
- av Sofie Persson
Det finns ett tydligt samband mellan brist på D-vitamin och klädsel som täcker stora delar av huden.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En kvinna med slöja ordinerades D-vitamin av sin läkare, varpå kvinnan anmälde denne för diskriminering. Nu fastställer Diskrimineringsombudsmannen (DO) att någon diskriminering inte ägt rum och att läkarens rekommendation hade vetenskapligt stöd.

Den muslimska kvinnan fick rådet av läkaren från Karlstad att ta kosttillskott av D-vitamin så länge hon planerade att bo i Sverige och fortsätta bära slöja. Läkaren anmäldes då av kvinnans dotter som hävdade att det var religiös diskriminering eftersom modern är muslim.

Efter granskning konstaterar dock DO att det inte handlade om diskriminering, rapporterar skattefinansierade P4 Värmland. Detta eftersom sambandet mellan brist på D-vitamin och klädsel som täcker huden har vetenskapligt stöd. Vidare fann man inga bevis för att läkaren menat något annat än att ge patienten korrekt information.

Enligt Livsmedelsverket bör barn och vuxna som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben ta kosttillskott av D-vitamin för att få tillräckligt. Det gäller också de som inte vistas ute särskilt mycket på sommaren, de som inte äter fisk samt barn under två år och vuxna över 75 år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!