Omfattande tillslag mot tiggare och organiserad människohandel

publicerad 5 december 2017
Bilden är illustrativ

Under tisdagen genomfördes ett omfattande tillslag av polisen mot organiserad människohandel med internationella förgreningar som omsatt miljonvärden. Tillslagen genomfördes i Kronobergs och Kalmar län.

I april 2017 utsattes en bulgarisk tiggare i Växjö för grov misshandel och människorov av två män som har dömts för brotten av tingsrätten till långa fängelsestraff och utvisning. Domen är överklagad till hovrätten. Utredningen gällde att den bulgariske tiggaren misshandlats svårt efter att vägrat tigga på de båda männens uppdrag.

Efter denna polisutredning i Växjö och andra anmälningar har polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet inlett sitt arbete med en omfattande utredning som lett fram till tisdagens tillslag i Kronobergs och Kalmar län samt i Bulgarien.

Brottsrubriceringarna är för närvarande människohandel och grovt näringspenningtvättbrott.

– Vi är mitt i en mycket omfattande utredning där vi slagit till mot grov organiserad internationell brottslighet som utnyttjat utsatta människor från Bulgarien för att tigga i Sverige. Ett kriminellt nätverk har därefter tagit hand om förtjänsten från tiggerierna, berättar Mattias Sigfridsson, chef för polisregion Syds sektion mot grov organiserad internationell brottslighet.

Polisen spanare och utredare har följt det kriminella nätverket som haft sin utgångspunkt i Växjö med omnejd. Polisen har kartlagt det kriminella nätverket samt följt penningflödena som omsatts.

Misstankarna gäller att ett stort antal bulgariska medborgare transporterats till Sverige och Växjö med omnejd för att tigga. Det kriminella nätverket har därefter tagit förtjänsten från tiggarna.

– Vår kartläggning av det kriminella nätverket visar att de under åren 2016 till 2017 omsatt miljonbelopp som varit pengar som kommer från utsatta människor som transporterats till Sverige för att tigga, säger Mattias Sigfridsson.

Under polisutredningen samverkar svensk polis med bulgariska myndigheter.

Europol har varit en viktig samverkanspartner i detta ärende liksom Internationella Åklagarkammaren.

Sammanlagt har tio personer frihetsberövats i utredningen i Sverige. Fem män och två kvinnor i åldrarna 20 till 40 år har anhållits misstänkta för delaktighet i människohandel. En man i 40-års åldern är anhållen misstänkt för grovt näringspenningtvättbrott. Två personer som har varit frihetsberövade har frigivits.

Dessutom har tre män i 40 till 60 års åldern har under tisdagen häktats i sin utevaro vid Växjö tingsrätt. Två av de häktade i sin utevaro har frihetsberövats i Bulgarien och kommer begäras utlämnade till Sverige. Den tredje misstänkte är häktad i sin utevaro och kommer att begäras internationellt efterlyst.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.