Oberoende svensk tv-kanal raderad från Youtube

publicerad 2 augusti 2019
- av Isac Boman
SwebbTV:s programledare Mikael Wilgert i samtal med Lars Bern.

Under kvällen har den medborgarfinansierade kanalen Svensk Webbtelevision stängts ned av Youtube. Tittare möts nu av meddelandet ”Kontot har avslutats på grund av upprepade eller allvarliga brott mot Youtubes policy som förbjuder hets mot folkgrupp”.

Den folkkära kanalen, även känd med sitt förkortade namn SwebbTV, är en av de mest respekterade medborgarjournalistiska aktörerna inom oberoende svenska medier och har stor spridning med sin breda bevakning som inkluderar frågor som konventionella tv-kanaler förbiser. Bland många andra frågor uppmärksammar man storföretagens inflytande i den globala politiken, avgörande aspekter som förbises i klimatdebatten och belyser även mörkläggningsförsök kring migrationspolitikens motivbild och konsekvenser.

– Troligen har kritiken skapat oro bland våra makthavare och regeringen har ju tydligt aviserat att de vill strypa det fria ordet. Det är inte så länge sedan regeringen kallade till sig både Google och Facebook för att få dem att ta itu med detta, säger programledaren Mikael Willgert i en kommentar och noterar de allvarliga brister i yttrandefriheten som finns i dagens situation även för registrerade medier.

Svensk Webbtelevision har utgivningsbevis som ska utgöra ett skydd mot klåfingriga makthavare. Däremot finns inget skydd mot att samma makthavare utövar påtryckningar mot de sociala medieplattformarna och tvingar fram denna typ av avstängningar. Dessutom är ägarintressena starkt associerade med de internationella finansintressen som vi emellanåt kritiserar.

Meddelandet som möter SwebbTV:s tittare på Youtube.

Han understryker att Google missbrukar sin dominerande ställning för att stänga ner SwebbTV.

– Jag tror att de har begått ett misstag. En annan komplikation är att de är närmast omöjliga att nå. Det finns ingen att prata med. Ingen som kan förklara vad som pågår. Bara ett anonymt meddelande om att vi brutit mot reglerna för communityn. Det är inte en fungerande affärsrelation. Det är dessutom ett hån mot våra hundratusentals tittare som möjliggör Youtube.

Nya Dagbladets omtyckta krönikörer, teknologie doktor Lars Bern och professor emeritus i etnologi Karl-Olov Arnstberg, har varit återkommande gäster i programmet Fjärde statsmakten som varit ett av de stående inslagen på kanalen. Lars Bern uttalar sig mycket kritiskt om det inträffade.

– Är det någon av er som fortfarande tror att vi lever i ett fritt demokratiskt samhälle? Jag tror inte det. Vi är i snabb takt på väg in i en åsiktsdiktatur som i det mesta liknar det en gång George Orwell skildrade i sina framtidsdystopier Animal Farm och 1984, säger Bern och uppmanar att ge sitt stöd till SwebbTV på det sätt man kan.

– Om vi skall kunna försvara demokrati och yttrandefrihet är det nu viktigt att alla nu ställer upp bakom SwebbTV och hjälper Mikael Willgert att få upp TV-kanalen på nytt på en annan plattform.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.