Nytt avtal ger USA tillgång till svenska militärbaser

Det nya kalla kriget

publicerad 6 december 2023
- av Sofie Persson
USA:s försvarsminister Lloyd Austin tillsammans med Sveriges försvarsminister Pål Johansson under en presskonferens i april 2023.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


USA ska få placera ut militär, genomföra övningar och lagra vapen och stridsfordon på 17 svenska militärbaser. Det gäller enligt ett nytt militäravtal som Sveriges regering nu har tecknat med landet.

Bland annat kommer marinbasen Berga i Stockholms skärgård, Luleå flygflottilj, och Gotlandsregementet att vara tillgängliga för amerikansk militär. Avtalet, som kallas DCA (Defence cooperation agreement), ger USA rätt att exempelvis genomföra övningar och placera ut militär personal med flyg och fartyg. Vidare får landet lagra försvarsmaterial som stridsfordon, ammunition och vapensystem i Sverige.

Därmed inte sagt att alla de 17 platserna kommer att användas, men det är ett arbete vi gjort i nära dialog, utifrån var som det ur militärt perspektiv är viktigast för dem att exempelvis kunna lagra försvarsmateriel, säger Pål Jonson (M), till statskanalen SVT.

För USA handlar militäravtalet om att man ska få bättre tillgång till platser nära Baltikum och på Nordkalotten, menar USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Det enda som är bättre än att ha Sverige som vän, är att ha Sverige som allierad, säger han.

Kärnvapen inte uteslutet

Även andra nordiska länder har liknande avtal med USA. Exempelvis skrev Norge ett sådant militäravtal redan 2021 där USA får obegränsad tillgång till tre norska flygbaser och en flottbas. I det avtalet finns en klausul där det står att USA inte får ha kärnvapen i landet. I avtalet med Sverige finns dock ingen sådan klausul.

Pål Jonson menar dock att man inte ser något behov eller skäl att ha kärnvapen i Sverige.

Den svenska positionen är mycket välkänd utav USA och vi har också förmedlat den också. Det finns inga förväntningar från amerikansk sida och det finns heller inga behov från svensk sida beträffande detta, säger han enligt Bonniertidningen DN.

Den socialdemokratiske debattören Göran Greider menar att USA med detta de facto invaderar Sverige och anmärker på att det också sker utan någon nämnvärd debatt överhuvudtaget.

Det är häpnadsväckande hur fogligt eller kanske räddhågat svenska folket blivit“, skriver han i en ledare på Dalademokraten.

Krävs godkännande från riksdagen

För att DCA-avtalet ska träda i kraft krävs fortfarande ett godkännande från svenska riksdagen. Därefter krävs också en del lagändringar. Avtalet är oberoende av att Sverige blir medlem i Nato eller inte, men tanken är att de båda militära samarbetena ska stärka varandra.

Precis som det här avtalet är viktigt så är det viktigt att vi fullt ut blir medlem av Nato och får omfattas av Natos gemensamma försvarsgarantier, menar Jonson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!