Nya MP-språkröret vill bekämpa nationalism

publicerad 1 februari 2021
Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi.

Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi har en bakgrund som kommunalråd för Sveriges värst misskötta kommun. Nu ska hon tillsammans med Per Bolund leda partiet mot framgångar och i kampen mot Sverigedemokraterna beskriver hon nationalism som ett “gift som underminerar samhället”.

Märta Stenevi är 44 år och har en bakgrund som regionråd i Skåne mellan 2014 och 2016 och sedan som kommunalråd i Malmö mellan 2016 och 2019 – den kommun som bedöms vara värst misskött i hela landet och ensamt tar emot mer pengar från det kommunala utjämningssystemet än Sveriges 52 minsta kommuner tillsammans.

Under Stenevis tid som kommunalråd i Malmö har staden blivit beryktad för sin grova gängkriminalitet med skjutningar och avrättningar på öppen gata – något som fått staden att lyftas fram som ett skräckexempel långt utanför Sveriges gränser.
Stenevi är liksom många av sina partikamrater samtidigt extremt fientligt inställd till Sverigedemokraterna och menar att SD ägnar sig åt ”kvinnohat” och ”rasism”, något hon även deklarerade i sitt första tal som språkrör.

– I hela Europa har nationalismen, rasismen och kvinnohatet vuxit, och så även i Sverige. Här hemma säger nu konservativa partier att de vill samarbeta med nationalisterna, de som bildades ur nynazismen. Jag säger nej. Nationalism och främlingsfientlighet är gift som underminerar samhället.

Under sitt tal förklarade Stenevi att hon vill bidra till att ”vässa” partiets politik och hoppas få Miljöpartiet att öka kraftigt över de omkring fyra procent av väljarstödet som partiet för närvarande har.

– Fyra procent duger inte. Vi kan inte förändra världen i den takt som behövs om vi inte klarar att få med oss fler. Vi får inte nöja oss med att klara riksdagsspärren.

Tydligt är också att Stenevi vill lägga ännu mer fokus än idag på klimatpolitiken och att bygga ett ”hållbart” samhälle, men hon menar också att MP måste synas mer i samhällsdebatten även kring övriga frågor.

– Framtiden måste vara grön, annars har vi ingen framtid alls, uttrycker hon.

Stenevi har innan sin politiska karriär studerat litteraturvetenskap, film och förlagskunskap samt företagsekonomi vid Lunds universitet. Det är också i bokbranschen som hon har arbetat, bland annat som marknadschef på Bokus.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!