Notre-Dame-terroristen var Sveriges Radio-journalist

publicerad 7 juni 2017
- av Alexander Almqvist
Sveriges Radios huvudkontor i Stockholm

Den 40-årige mannen som gick till attack mot polisen med en hammare utanför Notre-Dame i Paris under tisdagen har ett förflutet som journalist hos Sveriges Radio.

Gärningsmannen Farid Ikken, med ursprung i Algeriet, gick till attack mot två poliser med en hammare utanför Notre-Dame under tisdagseftermiddagen. Han skadade en polisman innan han sköts ihjäl.

Under attacken ska Farid Ikken skrikit ”det här är för Syrien”. Enligt nyhetsbyrån AFP ska han ha sympatier för terrorgruppen Islamiska staten, IS, och beskrivit sig själv som ”en soldat för kalifatet”.

Farid Ikken har en bakgrund som journalist i Sverige. Bland annat har han arbetat som frilansare och arbetade 2010 som praktikant hos Sveriges Radio i Göteborg. 2009 belönades han med EU-kommissionens nationella journalistpris mot diskriminering för ett reportage om migranter, avslöjar Fria Tider.

Han ska enligt fransk media varit gift med en svensk kvinna.

I ett mejl hänvisar Sveriges Radio Nya Dagbladet till ett pressmeddelande som man publicerade senare under onsdagseftermiddagen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.