Inrikes

Notre-Dame-terroristen var Sveriges Radio-journalist

Sveriges Radios huvudkontor i Stockholm

Den 40-årige mannen som gick till attack mot polisen med en hammare utanför Notre-Dame i Paris under tisdagen har ett förflutet som journalist hos Sveriges Radio.

Gärningsmannen Farid Ikken, med ursprung i Algeriet, gick till attack mot två poliser med en hammare utanför Notre-Dame under tisdagseftermiddagen. Han skadade en polisman innan han sköts ihjäl.
Under attacken ska Farid Ikken skrikit “det här är för Syrien”. Enligt nyhetsbyrån AFP ska han ha sympatier för terrorgruppen Islamiska staten, IS, och beskrivit sig själv som “en soldat för kalifatet”.

Farid Ikken har en bakgrund som journalist i Sverige. Bland annat har han arbetat som frilansare och arbetade 2010 som praktikant hos Sveriges Radio i Göteborg. 2009 belönades han med EU-kommissionens nationella journalistpris mot diskriminering för ett reportage om migranter, avslöjar Fria Tider.

Han ska enligt fransk media varit gift med en svensk kvinna.

I ett mejl hänvisar Sveriges Radio Nya Dagbladet till ett pressmeddelande som man publicerade senare under onsdagseftermiddagen.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!