Nödropet till svenska kurder: ”Återvänd hem och hjälp era landsmän”

Medan USA, men även Sverige, bidragit till att försöka störta regeringarna i både Irak och Syrien har radikala islamister istället kraftigt avancerat i denna region. Läget är allvarligt och nu uppmanar den kurdiska regionsregeringen Sverige att skicka tillbaka kurder, asyrier, syrianer och jezider för att hjälpa sina landsmän med humanitära insatser.

publicerad 19 augusti 2014
- av Markus Andersson
Kurdiska barn i Diyarbakir. Nu hotas de av ISIS framryckningar.

Allt sedan västmakterna velat avsätta de tidigare regimerna i Irak och Syrien genom att bland annat beväpna diverse rebellgrupper har det allmänna läget förvärrats kraftigt. En av de mer radikala muslimska rebellgrupperna i denna region, ISIS, befinner sig nu i fullskaligt krig med både kristna grupper liksom med andra muslimska inriktningar. Detta gör läget extra kännbart för regionens kurder och dess kurdiska regionsregering som är en av få motkrafter till ISIS som finns i regionen.

Ber Sverige skicka tillbaka landsmän

Den kurdiska regionsregeringen ber nu Sverige om hjälp både med humanitär materiel, men också att skicka tillbaka kurder, assyrier, syrianer och jezider, särskilt de med utbildning, för att hjälpa till att ta hand om nödställda landsmän. Shorsh Kadir Rahem är representant för kurdistans regionsregering och återvände själv nyligen ifrån Sverige till Arbil i norra Irak.

 

Shorsh Kadir Rahem representant för Kurdistans regionsregering medverkade i SVT Agenda 17/8.
Shorsh Kadir Rahem
representant för Kurdistans regionsregering medverkade i SVT Agenda 17/8.

– Sverige har sett Kurdistan som ett demokratiprojekt sedan 1991 och varit med och stöttat detta. Vi hoppas på hjälp även nu, säger Shorsh Kadir Rahem till SVT Agenda.

År 2006 befann sig uppskattningsvis mellan 80 000 till 100 000 kurder i Sverige enligt Wikipedia. Samtidigt har många till Europa invandrade muslimer återvänt för att strida på motsatta sidan för ISIS i det nyligen utropade kalifatet.

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se


Fakta Kurdistan:

Kurdistan är ett statsövergripande område och en autonom region i norra Irak. Hela området Kurdistan med omstridd utbredning består av områden i sydöstra Turkiet, norra Irak, nordvästra Iran och nordöstra Syrien. Området består till överväldigande delen av en kurdisk befolkning. Trots kurdernas mångåriga kamp för en egen nation har Kurdistan aldrig erkänts som en suverän stat.

Kurdistans flagga
Kurdistans flagga

Karta över Kurdistan
Karta över Kurdistan

Källa: WikipediaLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.