Nordiska motståndsrörelsen efter medieanklagelserna: – ”Vi tillåter endast våld i självförsvar”

publicerad 29 september 2017
- av Markus Andersson
Per Öberg är presstalesman för Nordiska motståndsrörelsen och kommunfullmäktigeledamot i Ludvika kommun

Efter en upptrappning i medier inför helgens demonstration i Göteborg har Nordiska motståndsrörelsen inte bara anklagats för att vara våldsam och hotfull. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har ropat på förbud av organisationen som de vill terrorstämpla. – Medierapporteringen kring organisationen är helt absurd, i själva verket förbjuder vi våld annat än i självförsvar berättar Per Öberg, presstalesman för organisationen.

– Om man är man med och bidrar till kriminella, våldsbejakande organisationer då måste samhället slå ner på det. Vi vill förbjuda deltagande i kriminella organisationer, sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i Aktuellt under torsdagen i en debatt om Nordiska motståndsrörelsen.

– Jag menar att NMR mycket väl skulle kunna ses som en terrororganisation, sade Jimmie Åkesson i en intervju med Expressen i förra veckan.

Men Nordiska motståndsrörelsen, NMR, uppmanar inte till kriminella handlingar.

– Det vore politiskt självmord. Vi är ett lagligt parti som arbetar med lagliga metoder för opinionsbildning och politiskt avancemang, säger Per Öberg som är presstalesman för NMR.

När Nordiska motståndsrörelsen är ute och opinionsbildar på gator och torg blir de inte sällan angripna och tvingas försvara sig.

– Vi använder och försvarar endast våldsanvändning i självförsvarssyfte. Det är förbjudet med offensivt våld i organisationens namn, tillägger Öberg.

Nordiska motståndsrörelsen utnyttjar ofta den grundlagsskyddade rätten till opinionsbildning och demonstrationsfrihet. I många av organisationens egna videoklipp som de publicerar ifrån de politiska aktionerna ser man att organisationens aktivister ofta får mottaga allt ifrån glåpord och spottloskor, försök till stöld av informationsblad och utrustning till rena våldsangrepp.

– När vi försvarar oss och våra aktivister ifrån olagliga utfall och angrepp från yttrandefrihetshatare gör vi det med fullt stöd i nödvärnsrätten. Det blir inte sällan våldsamt eftersom en del människor helt enkelt inte kan hantera att det finns oliktänkande och går till angrepp. Men ofta vänds blickarna och skulden mot oss. Medierapporteringen är totalt snedvriden, säger Öberg.

I dagarna har organisationen hårdgranskats av flera medier såsom Expressen, Aftonbladet och SvD som anklagat organisationen för att vara kriminellt belastad. Men de medlemmar som är dömda för brott har i regel antingen blivit det innan de anslutit sig till organisationen eller dömts enligt Lagen om hets mot folkgrupp, som är en inskränkning av yttrandefriheten.

– Vi har en del medlemmar som varit dömda för brott tidigare i sina liv. När man ansluter sig till vår organisation försäkrar man att man lagt sådana handlingar bakom sig. Begår man allvarliga omoraliska brott som inte är knutna till någon typ av självförsvar riskerar man att bli utesluten, menar Öberg.

Angående de tre ”bombnazisterna” som nyligen åtalats för bland annat allmänfarlig ödeläggelse i Västsverige med kopplingar till organisationen kommenterar Öberg såhär:

– Dessa tre personer har inget med organisationen att göra idag. Vi vill vara mycket tydliga med att tillägga att de handlingar som dessa tre personer stått åtalade för inte på något sätt varit sanktionerade av Nordiska motståndsrörelsen utan har skett i hemlighet på de aktuella personernas egna initiativ. De hade redan innan de begick dessa handlingar börjat glida ifrån organisationen. Samtidigt är jag förvånad att faktiskt inte fler svenskar begår dylika handlingar då vi har en sinnessjuk samhällsutveckling som borde få fler att reagera i bestörtning och desperation.

Öberg vill dock peka just på Lagen om hets mot folkgrupp som inte bara i grunden kraftigt begränsar yttrandefriheten utan också anpassas och omtolkas för att användas mot organisationen och dess medlemmar.

– Vi har exempelvis ansvariga utgivare för vår nättidning som fått sitta i fängelse för att läsare har publicerat kommentarer i våra kommentarsfält som exempelvis hyllat ideologin nationalsocialismen. Sedan när blev det olagligt att hylla och älska en politisk ideologi? Det här är en gummiparagraf som man verkar kunna tänja på hur mycket som helst, säger Öberg.

Om polisen kommer att behandla organisationen på ett neutralt sätt under helgens kommande stora demonstration i Göteborg återstår att se menar Öberg.

– Vi har hela tiden varit transparenta, visat god vilja och haft en dialog med polisen för att kunna genomföra denna demonstration på ett så friktionsfritt sätt som möjligt. Dialogen med Göteborgspolisen fungerade bra fram tills att den svenskfientlige rikspolischefen Dan Eliasson plötsligt lade sig i uppgörelsen med det uppenbara uppsåtet att sabotera för oss. Vi visade under vår oannonserade demonstration genom Göteborg för två veckor sedan att vi kan anordna sånt här utan att ställa till med problem. Blir det problem i helgen har Eliasson ett stort ansvar för det, avslutar Öberg.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.