Myndigheter tjänar pengar på dina personuppgifter

publicerad 4 augusti 2013

Flera myndigheter, bland annat; Bolagsverket, Transportstyrelsen, Skatteverket och CSN, säljer vidare personuppgifter till olika företag. Det sker utan din tillåtelse eller vetskap, avslöjar DN.

– Det är helt berättigat att fråga sig varför myndigheter ska sälja vidare våra uppgifter. Det är inte alls konstigt att man blir förvånad och upprörd över det, säger Anna Hörnlund, jurist på Datainspektionen, till tidningen.

Vanligt hos myndigheter
Enligt Anna Hörnlund är det vanligt att privatpersoners information samlas in av myndigheter.

– Myndigheter får ofta samla in information om dig mot din vilja. Då blir det väldigt märkligt när det sedan sker en vidareförsäljning av de uppgifterna, säger hon till tidningen.

På Transportstyrelsens hemsida finns det enligt DN prislistor och ”säljande formuleringar om hur detaljerade urval köparen kan göra”. Enligt tidningen kan den som vill få kontaktuppgifter till alla kvinnor i Östergötland med nya bilar som har utrustats med dragkrok.

Finns ett sätt att ta sig ur
CSN är en myndighet som säljer uppgifter om studenter till företag som kan sälja reklam till dem. Men genom att anmäla sig till Nix-registret kan man vara säker på att direktreklamen upphör.

Men vilka av Sveriges 245 förvaltningsmyndigheter som säljer personuppgifter är dock svårt att få reda på, skriver DN.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.