Muntliga avtal vid telefonförsäljning förbjuds

publicerad 17 september 2018

Muntliga avtal förbjuds när det kommer till telefonförsäljning. Nu behövs det signatur för att avtalet ska gälla.

Den 1 september började den nya lagen att gälla. Den gör att muntliga avtal vid telefonförsäljning förbjuds. Istället krävs det en signatur när en part accepterar erbjudandet.

Det innebär att konsumenten och försäljaren båda ska skriva på ett avtal när en affär görs.

Det här gäller när det är företaget som tar initiativet och ringer upp dig, men det spelar ingen roll om du är en ny kund eller har handlat av företaget tidigare. Om det däremot är du som tar kontakt med företaget gäller inte de nya reglerna om skriftlig avtalsbekräftelse. Avtalet får skickas med brev, e-post, sms eller liknande. Det viktiga är att du ska kunna läsa vad avtalet innehåller innan du bestämmer dig för om du vill skriva på eller inte”, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Förbudet mot muntliga avtal vid telefonförsäljning gäller endast privatpersoner och inte enskilda firmor som ofta är målgrupp av oseriösa telefonförsäljare som lurar på dem dyra överflödiga teleabonnemang.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.