Morgan Johansson blir kvar – anklagelser om kurdisk påverkanskampanj

publicerad 7 juni 2022
- av Jan Sundstedt

Morgan Johansson (S) kommer att sitta kvar som Sveriges justitie- och inrikesminister. Detta sedan en enda röst saknades för att avsätta ministern under riksdagens omröstning.

Samtidigt kommer rapporter om att Socialdemokraterna kontaktat kurdiska politiker i Syrien för att få dessa pressa den politiska vilden Amineh Kakabaveh att inte fälla regeringen.

Det var Sverigedemokraterna som först tillkännagav att man ville rikta misstroende mot Morgan Johansson i syfte att få honom avsatt och snart fick man stöd av Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna var tydligt emot en misstroendeförklaring av sin minister och Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet deklarerade också att de inte kommer att stödja en sådan. Statsminister Magdalena Andersson (S) hotade även med att hon kommer att avgå om justitieministern avsätts.

För att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller en minister krävs det att minst 175 ledamöter röstar ja till detta. Oppositionen hade 174 säkra röster och var beroende av den kurdiska politiska vilden Amineh Kakabaveh för att få bort Johansson. Kakabaveh valde dock att inte ställa sig bakom misstroendeförklaringen och Johansson kan därför sitta kvar med en rösts marginal.

Samtidigt kommer det rapporterar om att Socialdemokraterna har kontaktat högt uppsatta kurdiska politiker från Syrien i syfte att få dessa att övertala sin landsmaninna att ”rösta rätt”.

Enligt regeringskällor som pratat med Bonniertidningen Expressen har Socialdemokraterna inte bara själva pratat med Kakabaveh och lovat att stödja kurdiska miliser och separatister i utbyte mot hennes politiska stöd – man har också tagit kontakt med kurdiska företrädare i norra Syrien som sedan ringt och pressat den kurdiska politikern att inte fälla Johansson.

– Hon har inte stöd bland kurder för det hon håller på med. Vi har tvärtom fått många viktiga kurder att ringa henne. De vet att det inte vore bra för deras sak om den här regeringen faller.

Kakabaveh medger att kurdiska politiker från andra länder försökt ta kontakt med henne under det senaste dygnet men hävdar samtidigt att hon ”absolut inte pratat med dem” och att hon inte ”låter sig påverkas”.

Hon ringde mig i går natt men jag har inte svarat, påstår hon själv.

Kritiker påpekar den udda situationen där politiker i Sveriges högsta lagstiftande organ har uttalade lojaliteter i utlandet. Andra finner det föga troligt att Amineh Kakabaveh med sin kommunistiska bakgrund hade röstat på ett sverigedemokratiskt-borgerligt förslag att avsätta en socialdemokratisk minister – även om några kurdiska påtryckningar aldrig ägt rum.

Att oppositionen är mycket missnöjda med att Johansson får sitta kvar är dock mycket tydligt.

– Det rimliga hade varit att statsministern själv lyfte bort en misslyckad justitieminister och ersatte honom med en annan. Så hade man gjort i en normal demokrati, säger M-ledaren Ulf Kristersson till SVT Nyheter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!