Moderaterna vill kartlägga våldtäktsmäns etnicitet

publicerad 13 november 2017
Ulf Kristersson, Tomas Tobé och Elisabeth Svantesson

Moderaterna vill att dömda våldtäktsmän ska kartläggas. Det ska bland annat framgå vilken etnicitet gärningsmannen har.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som Tomas Tobé, Moderaternas justitiepolitiske talesperson, och gruppledaren Tobias Billström lägger fram ett ”åtgärdsprogram” med en rad förslag på hur sexualbrott ska bestraffas hårdare.

Ett av förslagen som presenteras är att gärningsmännens bakgrund ska kartläggas.


Annonser:


Det brottsförebyggande arbetet måste stärkas. Det finns anledning att göra en omfattande studie av de sexualbrott som begås. Slutsatserna i en sådan studie kan bland annat användas i olika riktade informationsinsatser för att förebygga brott. Det handlar bl.a. om brottslighetens karaktär, var och i vilka sammanhang brotten begås och mot vilka”, skriver man i debattartikeln.

Tomas Tobé förklarar vidare för Expressen att gärningsmännens och brottsoffrens etnicitet ska kartläggas.

– Jag tycker det är rimligt att titta på alla delar i en sådan här kartläggning. Jag tycker också att etnicitet är viktigt när man tittar på brottsoffren. Vem är det som utsätts för sexualbrott? Vi ser ju i mycket annan brottslighet att det inte sällan till exempel är personer i utsatta områden som både får stå ut med kriminalitet och där vi har kriminalitet, säger Tobé.

Den senaste kartläggningen av brottslingars etniska bakgrund gjordes 2005 av Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Den studien bygger på data mellan 1997-2001, men visade ändå på en kraftig överrepresentation av brott som utförs av personer med invandrarbakgrund jämfört med svenskar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.