Inrikes

Moderaterna vill kartlägga våldtäktsmäns etnicitet

Ulf Kristersson, Tomas Tobé och Elisabeth Svantesson

Moderaterna vill att dömda våldtäktsmän ska kartläggas. Det ska bland annat framgå vilken etnicitet gärningsmannen har.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som Tomas Tobé, Moderaternas justitiepolitiske talesperson, och gruppledaren Tobias Billström lägger fram ett “åtgärdsprogram” med en rad förslag på hur sexualbrott ska bestraffas hårdare.

Ett av förslagen som presenteras är att gärningsmännens bakgrund ska kartläggas.

Det brottsförebyggande arbetet måste stärkas. Det finns anledning att göra en omfattande studie av de sexualbrott som begås. Slutsatserna i en sådan studie kan bland annat användas i olika riktade informationsinsatser för att förebygga brott. Det handlar bl.a. om brottslighetens karaktär, var och i vilka sammanhang brotten begås och mot vilka”, skriver man i debattartikeln.

Tomas Tobé förklarar vidare för Expressen att gärningsmännens och brottsoffrens etnicitet ska kartläggas.

– Jag tycker det är rimligt att titta på alla delar i en sådan här kartläggning. Jag tycker också att etnicitet är viktigt när man tittar på brottsoffren. Vem är det som utsätts för sexualbrott? Vi ser ju i mycket annan brottslighet att det inte sällan till exempel är personer i utsatta områden som både får stå ut med kriminalitet och där vi har kriminalitet, säger Tobé.

Den senaste kartläggningen av brottslingars etniska bakgrund gjordes 2005 av Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Den studien bygger på data mellan 1997-2001, men visade ändå på en kraftig överrepresentation av brott som utförs av personer med invandrarbakgrund jämfört med svenskar.

Liknande artiklar

Bil uppeldad i Bromma Under helgen blev en bil uppeldad i Åkeshov i Bromma, västra Stockholm. Bilen hade stått parkerad på Bergslagsvägen e...
Resursbrist gör att få inbrott klaras upp Enligt rykande färsk statistik från Brottsförebyggande rådet klarar polisen upp allt färre bostadsinbrott. Enligt ny ...
Container med automatvapen och polisuniform hittad... En container innehållandes automatvapen, en polisuniform, peruker och löshår har hittats utanför Jönköping. Polisen kopp...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!