Misstänkta terrorister i Sverige hade bombinstruktioner för att genomföra “jihad”

publicerad 17 januari 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En av de tre män som nu åtalas för förberedelse till terrorbrott var medlem i en privat chattgrupp där instruktioner hur man tillverkar hemmagjorda bomber förekommer. I gruppens inledande beskrivning står det: “Vi måste lära oss om jihad, hur vi kan stödja, förbereda samt utföra det“. Idag väntas åklagaren presentera ny, hittills okänd, bevisning, skriver SVT.

I en av de misstänkta männens telefoner har polisen hittat en privat kanal, som har namnet Den heliga krigarens vapen. Där beskrivs hur man använder vapen och tillverkar hemmagjorda bomber. Bland annat finns detaljerade beskrivningar med bilder på hur man bygger en detonator med hjälp av väteperoxid, svavelsyra och aceton.

Just väteperoxid och svavelsyra ingick i det konkursbo som den misstänkta 46-åringen köpte i februari 2018. Det skriver åklagaren i ett tilläggsprotokoll till sin förundersökning. Språket i kanalen är uzbekiska och Säpo visar att gruppen skapades den 13 september 2017. Den åtalade 46-åringen gick med knappt fyra månader senare, den 12 januari i fjol.

Bild från polisens förundersökning mot de nu åtalade männen. Tre av dem misstänks ha förberett ett terrordåd i Sverige, och samlat på sig stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning. Foto: Säkerhetspolisen/Hando

Den inledande texten lyder:

Vår plikt är att utföra jihad. Vi måste lära oss om jihad, hur vi kan stödja, förbereda samt utföra det“.

I ett stycke som förklarar tillverkning av så kallade molotov-cocktails beskrivs de som “det perfekta vapnet för att skada de otrogna“.

Enligt åtalet finns flera av bilderna som återfinns i kanalen även i en engelskspråkig online-utgåva från terrorgruppen al-Qaida i Jemen. Bland det nya bevismaterialet finns också ett antal videofilmer med IS-propaganda, som har skickats mellan två av de misstänkta männen.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!