Inrikes

Misstänkta terrorister i Sverige hade bombinstruktioner för att genomföra “jihad”

En av de tre män som nu åtalas för förberedelse till terrorbrott var medlem i en privat chattgrupp där instruktioner hur man tillverkar hemmagjorda bomber förekommer. I gruppens inledande beskrivning står det: “Vi måste lära oss om jihad, hur vi kan stödja, förbereda samt utföra det“. Idag väntas åklagaren presentera ny, hittills okänd, bevisning, skriver SVT.

I en av de misstänkta männens telefoner har polisen hittat en privat kanal, som har namnet Den heliga krigarens vapen. Där beskrivs hur man använder vapen och tillverkar hemmagjorda bomber. Bland annat finns detaljerade beskrivningar med bilder på hur man bygger en detonator med hjälp av väteperoxid, svavelsyra och aceton.
Just väteperoxid och svavelsyra ingick i det konkursbo som den misstänkta 46-åringen köpte i februari 2018. Det skriver åklagaren i ett tilläggsprotokoll till sin förundersökning. Språket i kanalen är uzbekiska och Säpo visar att gruppen skapades den 13 september 2017. Den åtalade 46-åringen gick med knappt fyra månader senare, den 12 januari i fjol.

Bild från polisens förundersökning mot de nu åtalade männen. Tre av dem misstänks ha förberett ett terrordåd i Sverige, och samlat på sig stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning. Foto: Säkerhetspolisen/Hando

Den inledande texten lyder:

Vår plikt är att utföra jihad. Vi måste lära oss om jihad, hur vi kan stödja, förbereda samt utföra det“.

I ett stycke som förklarar tillverkning av så kallade molotov-cocktails beskrivs de som “det perfekta vapnet för att skada de otrogna“.

Enligt åtalet finns flera av bilderna som återfinns i kanalen även i en engelskspråkig online-utgåva från terrorgruppen al-Qaida i Jemen. Bland det nya bevismaterialet finns också ett antal videofilmer med IS-propaganda, som har skickats mellan två av de misstänkta männen.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!