Minderåriga får sitta i isoleringscell på felaktiga grunder

publicerad 14 juni 2016

Barn och ungdomar blir fortsatt placerade i isolering på ungdomshem utan giltiga skäl. Detta trots att åtgärden bara ska användas i extrema undantagsfall.

Det är Sveriges Radio Ekot som har granskat de svenska ungdomshemmen och i vilken utsträckning de utfärdar isoleringsbeslut. Allt tyder på att åtgärden fortfarande används som bestraffning för triviala händelser eller helt utan giltiga skäl.

Det handlar bland annat om en 13-årig flicka som inte ville gå ur studsmattan och då gjorde motstånd och därefter blev satt i isoleringen och en 14-årig pojke som fick sitta i isoleringscell efter att han vägrat gå in på sitt rum. I åtminstone ett fall har en minderårig placerats i isoleringscell bara för att det inte fanns några andra lediga sängplatser.

För sju år sedan granskade Sverige Radio rutinerna och påträffade allvarliga brister. Statens institutionsstyrelse (SiS) lovade bättring och rutinerna förändrades så att isoleringscellerna bara skulle användas när det verkligen var påkallat. Trots granskningen och löften om bättring så verkar missförhållandena fortfarande vara många.

Det är inte okej. Det är tydligt i vilka situationer vi får tillgripa våra särskilda befogenheter och det är inte en sådan. Här behöver vi bli ännu tydligare och ännu bättre på att utbilda vår personal och informera om vad som gäller och inte gäller, säger Jan-Eric Josefsson, verksamhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse, till Sveriges Radio.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!