Inrikes

Miljöpartiet vill ta bort jobbkrav för ensamkommande

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling vill att fler ensamkommande invandrare ska få stanna.

Miljöpartiet vill lätta ytterligare på regelverket och göra så att även de som bara har fått en provanställning ska få möjlighet till permanent uppehållstillstånd. Detta för att fler så kallade ensamkommande flyktingar ska få stanna i Sverige.

I dagsläget är kraven för de ensamkommande att de måste ordna en fast anställning inom ett halvår efter att de gått ut gymnasiet för att få stanna permanent i Sverige. Ett krav som invandringsliberala Miljöpartiet tycker är alldeles för hårt.
Det var 2018 som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartier röstade för en ändring av gymnasielagen som gjorde att omkring 7400 unga invandrare, främst afghaner, som fått avslag på sina asylansökningar ändå skulle få stanna i Sverige.

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling säger till SVT att om kraven sänks ytterligare och man anammar en ny humanitär grund så skulle fler få stanna. Liberalerna håller dock inte med och menar att det inte behövs några fler undantag.

– Nu vill man gör ett undantag att personerna inte behöver skaffa sig ett riktigt jobb. Och frågan är hur många undantag man ska göra i svensk lagstiftning, säger Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!