Miljöpartiet vill ta bort jobbkrav för ensamkommande

publicerad 14 februari 2020
- av Per Nordin
Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling vill att fler ensamkommande invandrare ska få stanna.

Miljöpartiet vill lätta ytterligare på regelverket och göra så att även de som bara har fått en provanställning ska få möjlighet till permanent uppehållstillstånd. Detta för att fler så kallade ensamkommande flyktingar ska få stanna i Sverige.

I dagsläget är kraven för de ensamkommande att de måste ordna en fast anställning inom ett halvår efter att de gått ut gymnasiet för att få stanna permanent i Sverige. Ett krav som invandringsliberala Miljöpartiet tycker är alldeles för hårt.

Det var 2018 som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartier röstade för en ändring av gymnasielagen som gjorde att omkring 7400 unga invandrare, främst afghaner, som fått avslag på sina asylansökningar ändå skulle få stanna i Sverige.


Annonser:


Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Rasmus Ling säger till SVT att om kraven sänks ytterligare och man anammar en ny humanitär grund så skulle fler få stanna. Liberalerna håller dock inte med och menar att det inte behövs några fler undantag.

– Nu vill man gör ett undantag att personerna inte behöver skaffa sig ett riktigt jobb. Och frågan är hur många undantag man ska göra i svensk lagstiftning, säger Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.