Massmedia ska samarbeta med statsmedia mot ”fake news”

publicerad 29 januari 2018
- av Alexander Almqvist

För att bekämpa påstått falska nyheter ska Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter samt SVT och Sveriges Radio agera faktagranskare i ett nytt gemensamt projekt.

Det är de privatägda dagstidningarna Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter som ska samarbeta med public service i form av SVT och Sveriges Radio. De fyra medierna ska ingå ett samarbete om faktagranskning under valåret 2018.

Inspirationen till projektet kommer från länder som Frankrike, Danmark och Norge där man bland annat lanserat faktagranskningssajter. En sådan sajt väntas dyka upp under våren i Sverige.

Initiativet har väckt en hel del kritik på sociala medier. En del av den kritik som förs mot medierna är deras långa historia av att själva sprida falska nyheter, bland annat påståendena om att Irak skulle haft massförstörelsevapen innan Irakkriget 2003.

Även Östergötlands Folkblads ledarskribent Widar Andersson är kritisk.

Saknas det förmåga att se sina egna tillkortakommanden? Eller ursäktar de ännu sina egna tillkortakommanden med att de gjordes för att främja en ’god sak’? Inser inte Hanna Stjärne, Peter Wolodarski, Cilla Benkö och Fredric Karén sin position? De är långtifrån att vara några faktadomare nuförtiden. Detta initiativ som dessutom delfinansieras av statliga Vinnova kommer bara att göra ont värre”, skriver Widar Andersson.

Men på Dagens Nyheter tar man lätt på kritiken.

– Riskerna finns alltid att det ses som att detta skulle vara någon form av sammanslutning av PK-media som går ihop. Men så är det ju naturligtvis inte alls, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter, till SVT.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.