Marinarkeologer undersöker skeppsvrak utanför Karlskrona

publicerad 29 november 2022
- av Sofie Persson
Undersökningarna är en del i forskningsprojektet "Den gömda flottan"

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Utanför Stumholmen i Karlskrona har vraken efter ett tiotal fartyg påträffats. Nu försöker forskarna få klarhet i vilka skepp det är som ligger på havets botten – och om deras historia.

Ansatsen är en del i forskningsprojektet ”Den gömda flottan” där marinarkeologer vill kartlägga och dokumentera svenska örlogsvrak på havsbotten. Sedan tidigare visste man att det fanns flera sådana i Karlskronas skärgård – men man har nyligen påträffat resterna efter ytterligare ett tiotal skepp.

– Det är intressant att veta vart de tog vägen, den här delen av svenska flottan som vi kartlägger nu, säger dykaren Håkan Altrock.

Två av de vrak man funnit är krigsfartygen Drottning Ulrica Eleonora och HMS Drottning Hedvig Eleonora som båda byggdes på 1680-talet. Just nu undersöker man ett vrak som man misstänker vara fartyget ”Stockholm”.

– Det är upp mot 40 meter långt så det är stora båtar som ligger här, förklarar Altrock.

Att det återfinns så många skeppsvrak utanför Stumholmen beror enligt marinarkeologerna på att skeppen medvetet sänktes som en del i den strategiskt viktiga staden Karlskronas försvar.

– Man kan se på gamla kartor att det var tänkt att det skulle byggas en pir ut mot Smörasken från Lindholmen, men den blev aldrig av. Vi tror att de gamla skeppen sänktes för att läggas som en grund till barriären, säger Patrik Höglund som är marinarkeolog på Museum of Wrecks.

På havsbotten utanför Blekinges kust vilar över 400 kända fartyg och båtlämningar som sänkts eller förlist under seklens gång. Man har också påträffat rester av spärranläggningar från tidigt 1100-tal där tusentals pålar slagits ner i havsbotten i Lyckebyån för att förhindra fiender att ta sig iland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!