Inrikes

Umeåpolitiker medlemmar i hemligt sällskap

Frimurarloge

Det ljusskygga frimurarsällskapet i Umeå påverkar direkt politiken i staden, uppger en högt uppsatt politiker. En rad politiker är med i frimurarna och de uppges ständigt hålla varandra om ryggen, något som kan hota den demokratiska processen.

Det är Västerbottens-Kuriren som har avslöjat att ett flertal politiker och höga tjänstemän i Umeå och Västerbotten är medlemmar i det kontroversiella och hemlighetsfulla sällskapet. Dessa anklagas för att påverka varandra och skapa inofficiella gruppbildningar där man tycker på ett visst sätt för att den som kom med förslaget eller tog upp frågan också är frimurare.
Frimurarorden är ett maktnätverk där man hjälper varandra. De kan också förstöra för personer som står utanför frimurarna. Om någon inte gör som de vill kan de förstöra dennes karriär. Dock gör de oftast detta på ett väldigt raffinerat sätt så att man inte riktigt ska veta vart det kommer ifrån, säger Peter Ullgren, docent i historia vid Lunds universitet, till tidningen.

Frimureriet beskrivs också i tidningen som ett fenomen för eliten och där maktmänniskor av olika slag ger varandra fördelar och hjälper sina ordensbröder uppåt både ekonomiskt och socialt för att uppnå en högre ställning.

Aktiva inom såväl Moderaterna som Socialdemokraterna och Miljöpartiet är medlemmar i Umeås frimurarloge.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • frimurare
  • Umeå