Många inställda avgångar för X-trafiks nya elbussar

publicerad 19 januari 2024
- av Sofie Persson
En av X-trafiks bussar i Gävle.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På grund av laddningsproblem med nya elbussar har X-trafik i Gävleborg tvingats ställa in omkring 20 bussturer dagligen. Under onsdagen uppgick antalet inställda bussar till 50.

I december ingick X-trafik ett avtal med Transdev om 52 nya elbussar för trafik i regionen. El-bussarna har dock inte kunnat ladda maximalt vilket lett till problem i trafiken där bussavgångar dagligen fått ställas in i bland annat Sandviken, Hofors, Norrsundet och Norrlandet.

Förutom laddningsproblem har elbussarna även haft svårt att bibehålla en behaglig temperatur ombord. Passagerare och chaufförer har rapporterat om mycket kalla förhållanden i bussarna, i vissa fall till den grad att det blivit isbildning på golven.

Det är bara att finna sig i det, sade Birgitta Ström från Gävle, till skattefinansierade SR, i december.

På grund av dessa problem har man tagit in tio nya elbussar från Transdev, men det räcker inte för att stödja hela busstrafiken. Under onsdagsmorgonen ställdes fler än 50 bussar in, främst i Sandviken.

Det är beklagligt och ett tufft läge för våra resenärer, men vi jobbar stenhårt med att åtgärda problemen, säger X-trafiks avdelningschef Andreas Eriksson till Bonniertidningen Gefle Dagblad.

För närvarande är det oklart hur länge dessa problem kommer att kvarstå. De drabbade resenärerna erbjuds vanlig ersättning för förseningar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!