MORGONDAGENS DAGSTIDNING – tisdag 20 februari 2024

tisdag 20 februari 2024

Malou von Sivers mord- och våldtäktshotad av rapparens fans

publicerad 23 juni 2020
- av Per Nordin
Malou von Sivers.

I december deltog gangsterrapparen Greekazo i TV4:s Malou efter tio och  fick bland annat frågor om varför han romantiserade våld och knark i sina låttexter. Kritiska frågor var ingenting som fansen uppskattade och genast började hot om mord och våldtäkt mot Malou von Sivers trilla in. Nu har fyra ungdomar dömts för hoten.

Intervjun där även programledaren Anders Öfvergård deltog fick snabbt kritik av artistens supportrar och vänsteranhängare på sociala medier för att ha varit ”fördomsfull” eftersom den fokuserade på rapparens glorifiering av narkotika och våld. Rapparen fick också efter intervjun möjlighet att beklaga sig i SVT.

– Tyvärr är fördomarna mot oss något vi möter hela tiden, sade Greekazo då.

Artistens fans tyckte inte heller om att gangsterrapparen fick kritiska frågor – och kontrade med att mordhota 67-åriga Malou von Sivers, detta trots att hon efter påtryckningar snabbt pudlade och bad om ursäkt.

Två dagar efter att intervjun sändes ringde von Sivers chef och berättade att grova mordhot hade riktats mot henne och att säkerhetschefen hade slagit larm. Mordhoten bedömdes som så grova att tv-profilen inte längre fick åka kommunalt till jobbet eller gå ut med sin hund, skriver MSN.

Programledaren berättade under rättegången att hon aldrig tidigare varit med om den här typen av dödshot någonsin och att hon blev mycket skrämd och fylldes med obehagskänslor. Hon berättar också att hon avråddes från att överhuvudtaget gå ut själv.

Förutom hot om att hon skulle skjutas i huvudet riktade Greekazos fans också våldtäktshot mot henne och hon säger att hoten har påverkat och skrämt henne så till den grad att hon inte längre vet hur hon ska kunna ta upp känsliga ämnen i fortsättningsvis och istället börjar självcensurera sig. Samtliga åtalade döms för sina hot mot von Sivers. En till ungdomsvård, två till ungdomstjänst och en till 90 dagsböter, tre av dem var under 18 när brotten begicks.

Det kan till en början konstateras att det inte råder något tvivel om att samtliga de fyra meddelanden som har skrivits på aktuellt Instagramkonto var av sådan hotfull karaktär, och får också anses ha varit ägnade att framkalla allvarlig rädsla för målsägandens personliga säkerhet, att meddelandena som sådana faller inom ramen för bestämmelsen om olaga hot”, står det att läsa i domen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend