Inrikes

Mainstreammedier får 500 nya skattemiljoner i ännu ett stödpaket

Publicerad 8 maj 2020

Konventionella mediehus får ytterligare en halv miljard kronor från regeringen.

Demokratiminister Amanda Lind (MP) fortsätter att strö pengar över de konventionella medierna, som nu ska få ytterligare 500 miljoner av skattebetalarnas pengar i ett nytt stödpaket. Lind motiverar detta med att regeringen vill "säkra allmänhetens tillgång till kvalitativ journalistik".

Lind menar att efterfrågan på de gamla mediehusens rapportering är fortsatt stor, men att man trots detta lider av "kraftigt minskade" intäkter och därför är i akut behov av mer stöd från regeringen för att kunna upprätthålla sin verksamhet.

De nyliga tidigare massiva permanenta höjningarna av mediestödet som tidigare utannonserats i mars och april på 75 respektive 200 miljoner räcker inte, och därför meddelar Lind att man nu ska delar ut ytterligare en halv miljard av skattebetalarnas pengar i ett omfattande nytt stödpaket.
– År efter år så hamnar de nordiska länderna i topp i olika index över demokratiska kvalitetsparametrar, press- och yttrandefrihet, människors nyhetskonsumtion också och kännedom om politiska skeenden, och det här är ju oerhört centralt att vi bevarar, motiverar Lind det massiva stödpaketet på dagens pressträff och tillägger att regeringens pengar "kommer göra skillnad för vår demokrati".

Lind berättar att flera medier som idag inte omfattas av presstödet nu kan komma att göra det. Exempelvis får skvallertidningar som Aftonbladet och Expressen i dagsläget inget presstöd, men med den generösa ökningen kan de nu komma att få ta del av skattebetalarnas pengar.

På samma pressträff meddelades också att man ska dela ut 319 extra skattemiljoner till statligt finansierade kulturinstitutioner som går mycket dåligt under pandemin, exempelvis muséer och teatrar som Skansen och Dramaten.

– De här stöden kommer att göra stor skillnad för vårt kulturliv för många år framåt, säger kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) till Svenska Dagbladet.

Innan några pengar betalas ut behöver dock stödpaketet godkännas av riksdagen. Det är heller inte klart i detalj exakt hur stödet ska betalas ut, och om det handlar om klumpsummor eller återkommande utbetalningar. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!