Mainstreammedier får 500 nya skattemiljoner i ännu ett stödpaket

publicerad 8 maj 2020
- av Isac Boman
Konventionella mediehus får ytterligare en halv miljard kronor från regeringen.

Demokratiminister Amanda Lind (MP) fortsätter att strö pengar över de konventionella medierna, som nu ska få ytterligare 500 miljoner av skattebetalarnas pengar i ett nytt stödpaket. Lind motiverar detta med att regeringen vill ”säkra allmänhetens tillgång till kvalitativ journalistik”.

Lind menar att efterfrågan på de gamla mediehusens rapportering är fortsatt stor, men att man trots detta lider av ”kraftigt minskade” intäkter och därför är i akut behov av mer stöd från regeringen för att kunna upprätthålla sin verksamhet.

De nyliga tidigare massiva permanenta höjningarna av mediestödet som tidigare utannonserats i mars och april på 75 respektive 200 miljoner räcker inte, och därför meddelar Lind att man nu ska delar ut ytterligare en halv miljard av skattebetalarnas pengar i ett omfattande nytt stödpaket.

– År efter år så hamnar de nordiska länderna i topp i olika index över demokratiska kvalitetsparametrar, press- och yttrandefrihet, människors nyhetskonsumtion också och kännedom om politiska skeenden, och det här är ju oerhört centralt att vi bevarar, motiverar Lind det massiva stödpaketet på dagens pressträff och tillägger att regeringens pengar ”kommer göra skillnad för vår demokrati”.

Lind berättar att flera medier som idag inte omfattas av presstödet nu kan komma att göra det. Exempelvis får skvallertidningar som Aftonbladet och Expressen i dagsläget inget presstöd, men med den generösa ökningen kan de nu komma att få ta del av skattebetalarnas pengar.

På samma pressträff meddelades också att man ska dela ut 319 extra skattemiljoner till statligt finansierade kulturinstitutioner som går mycket dåligt under pandemin, exempelvis muséer och teatrar som Skansen och Dramaten.

– De här stöden kommer att göra stor skillnad för vårt kulturliv för många år framåt, säger kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) till Svenska Dagbladet.

Innan några pengar betalas ut behöver dock stödpaketet godkännas av riksdagen. Det är heller inte klart i detalj exakt hur stödet ska betalas ut, och om det handlar om klumpsummor eller återkommande utbetalningar.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.