M vill utvisa utländska gängmedlemmar – innan de begått brott

publicerad 18 september 2020
- av Per Nordin
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Medlemmar av grovt kriminella gäng som saknar svenska medborgarskap ska kunna utvisas utan fällande dom. Det föreslår Moderaterna som också vill kriminalisera själva medlemskapet i gängen och även förverka brottslingarnas ägodelar.

Moderaterna tillhör de partier som under lång tid varit positiva till att öppna upp Sveriges för nära på urskiljningslös invandring, och drev aktivt på den typen av politik under sitt senaste regeringsinnehav. Nu menar sig partiet dock vilja få bukt med utländska medlemmar till våldsamma kriminella gäng, som blivit ett allt större problem i det svenska samhället.

Under en pressträff på torsdagen klargjorde man att man vill ha hårdare straff, utvisa gängmedlemmar utan svenskt medborgarskap som bedöms hota landets säkerhet med sin närvaro, samt även kriminalisera själva gängmedlemskapet. I praktiken rör det sig om uppskattningsvis 700 som saknar svenskt medborgarskap av de omkring 5000 personer som bedöms vara del av de kriminella syndikaten .


Annonser:


– Vi vill använda den lagstiftning som redan finns idag för att utvisa personer enligt lagen om särskild utlänningskontroll. Vi vill utvidga den lagstiftningen till att också gälla personer som helt enkelt kan knytas till de gängkriminella miljöerna när man bedöms utgöra ett kvalificerat hot mot Sverige, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till SVT.

Även gängmedlemmarnas egendom och ägodelar ska beslagtas, anser Moderaterna. Detta eftersom många grovt kriminella saknar vita inkomster men ändå exempelvis går runt med dyra klockor, smycken eller kör dyra bilar.

– Vi vill utöka möjlighet att förverka de här potentiella brottsvinsterna. Och det vill vi göra genom att ändra lagstiftningen så att den som är gängkriminell, den som saknar legitima inkomster, måste kunna förklara hur han eller hon har kommit över de här tillgångarna för att skydda egendomarna från förverkande. Det blir en annan förklaringsbörda, säger Johan Forssell.

Förhoppningen man uttrycker är att den här typen av beslag ska göra gängmedlemmarnas vardag jobbigare än idag och också ta bort illusionen av att gangsterlivet skulle vara glamoröst.

Partiet vill också att polisen ska få ökade resurser och möjligheter till avlyssning och beskriver förslagen som ”det mest kraftfulla som har presenterats i riksdagen”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.