M och SD kräver språktest av nyanställda inom vård och skola

publicerad 25 februari 2022
- av Sofie Persson

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


SD, M och KD vill införa språkkrav inom skola och omsorg i Kungsbacka kommun. Anställda ska genom ett språktest visa att man har baskunskaper i svenska språket.

Man skickar idag personal till exempelvis hemtjänsten som inte kan ett enda ord svenska. Det är skrämmande och ansvarslöst, säger Carita Boulwén, SD.

Sverigedemokraterna vill att man inför språkkrav inom skola, vård och omsorg. Tanken är att man ska göra ett språktest för att se att personen i fråga har baskunskaper inom svenska.

S, L och C håller dock inte med och menar att svenska redan är ett krav inom dessa yrken samt att arbetet är en viktig del av språkinlärningen.

Carita Boulwén, som väckte frågan, menar att det är ett mycket allvarligt problem när man har personal inom dessa yrken som inte kan ett enda ord svenska och att det är ”ansvarslöst” av kommunen.

Självklart är detta ett problem, ett mycket allvarligt problem. Man skickar idag personal till exempelvis hemtjänsten som inte kan ett enda ord svenska. Det är skrämmande och ansvarslöst, säger hon till Kungsbackaposten.

Moderaterna stödjer förslaget men har lagt till flera förvaltningar och menar att det bör läggas till i ännu fler arbetsgrupper inom serviceyrken, som exempelvis vaktmästare och måltidspersonal. Partiet menar att alla som har kontakt med äldre eller elever ska ha baskunskaper inom svenska.

Man kan säga att vi har förfinat förslaget genom att lägga till ett antal punkter. Jag tror det är vårt förslag som kommer att gå igenom. SD väckte frågan och vi förbättrade och gjorde ett bra förslag bättre, säger Lisa Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kristdemokraterna stödjer också förslaget, men det gör inte Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Eva Borg, kommunalråd för Socialdemokraterna, menar att det redan genomförs vid rekrytering och att man annars ska erbjuda utbildning.

Det här genomförs ju redan vid rekrytering. Den som anställer ser vid en intervju om den sökande kan tillräcklig svenska. Om inte, så får man möjligen erbjuda den sökande en utbildning, säger Borg.

Fredrik Hansson, kommunalråd för Centerpartiet, anser inte att behovet finns och att förslaget handlar om ren ”plakatpolitik”.

Vi tycker inte alls om det förslaget. Detta är plakatpolitik. Det finns redan fullt tillräckliga regler. Sedan är det viktigt att komma in på arbetsmarknaden och via jobbet lära sig språket, säger Fredrik Hansson.

Frågan kommer att avgöras i kommunfullmäktige under mars.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!