Luftvärnet – en grundpelare i det svenska försvaret

För att försvara Sverige i händelse av krig har herravälde över luftrummet blivit helt nödvändigt. Sveriges luftvärnsförsvar är ett av de modernaste i världen. Det största problemet för vårt försvar är att regeringen beskurit dess budget så hårt att vi inte längre har råd att utrusta oss med de system i toppklass som vi själva utvecklat.

publicerad 21 november 2012

Dels har försvarsbudgeten beskurits mycket hårt de senaste 20 åren, dels prioriteras istället insatser i utlandet via bl.a. EU och NATO istället för att stärka och öva försvaret här hemma. Som Nya Dagbladet nyligen rapporterat om kan hotbilden mot Sverige redan nu se annorlunda ut efter nya uppgifter ifrån bl.a. Försvarsmakten.

Luftvärnet vill dock visa vad de går för med sin informationsfilm.

– Vi har ett behov av att kunna visa på ett enkelt och tilltalande sätt vad luftvärnet egentligen har för roll i försvaret, säger Selma Sedelius, informationschef vid Luftvärnsregementet. Det är inte självklart att gemene man vet vad luftvärnet är och vad luftvärnet gör.

Den fyra minuter långa filmen innehåller material från skarpa robotskjutningar med både robot 70 och 97, och dessutom från en förbandsövning med 61:a luftvärnsbataljonen, liksom en del material från bland annat flygvapnet.

– För oss har det varit viktigt att visa de många olika delsystem och delförmågor som tillsammans bildar luftvärnet, säger Selma Sedelius. Förutom att ge bättre kunskaper om vad luftvärn är, hoppas vi att filmen också ska kunna vara ett redskap för att intressera ungdomar att utbilda sig till soldater och officerare inom luftvärnet.

Källa: Försvarsmakten

 

Relaterat:
Nya militära hot mot Sverige
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.