Löneexpert: “Personlig utveckling viktigare än antal kronor”

publicerad 9 mars 2023
- av Sofie Persson
Svenska anställda uppmanas att fokusera "på andra värden än lön".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En löneexpert i DN ger tips inför lönesamtal och menar att anställda bör fokusera på “andra värden än just lön”. Artikeln har fått stark kritik på bland annat forumet Reddit där många menar att hushållens ekonomiska situation inte tas på allvar.

Med stadigt ökande inflation och rekordhöga elpriser kan årets lönesamtal kännas som ett bakslag för arbetstagare då läget är tufft för många företag. Trots att de flesta hushåll troligen skulle behöva en löneökning kan detta bli svårt i år. Barbara Lidholm, löneexpert på konsultföretaget WePartner, menar dock att man inte bara ska fokusera på pengarna i lönesamtalet, utan att det finns “andra värden än just lön”.

Tänk kompetensutveckling, pension, möjlighet att arbeta hemifrån eller att ta två timmar extra ledigt på fredagar för att få mer tid med barnen, säger hon till Bonniertidningen DN.

Att prata om den personliga utvecklingen är viktigare än att tala om antal kronor lönen ska höjas med, menar löneexperten, och antyder att “utveckling och lärande är framtidens valuta”.

På bland annat diskussionsforumet Reddit talas det flitigt om DN:s artikel som får kritik för att inte ta hushållens ekonomiska situation på allvar.

Ska se ifall jag kan betala mina matvaror och mina räkningar med något annat än pengar då“, skriver en användare.

Du kan ju höra med Vattenfall om de är villiga att acceptera 600kr och en bättre begagnad självhjälpsbok som betalning för sin faktura på 1 000kr“, skriver en annan användare.

Det poängteras också att förhandlingar om att arbeta hemifrån inte är rimligt inom alla yrkeskategorier.

Som lagerarbetare har jag förhandlat om att jobba 2 dagar i veckan hemifrån“, skriver en användare ironiskt.

I artikeln ger dock Lidholm ett mer matnyttigt tips och det är att prata om sin kompetens och använda detta som argument, eftersom det råder kompetensbrist i Sverige.

Prata om din egen kompetens, och säg att du kanske börjar titta på andra jobb om de inte ser ditt värde, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!