Leif GW Persson: Blir svårt att få Wilmas mördare fälld

publicerad 20 maj 2020
- av Per Nordin
Wilma Andersson

Den 22-årige irakiern Ahmed som tros ha mördat Wilma Andersson i Uddevalla förra året och sedan förvarat hennes avskurna huvud i en väska i sin lägenhet kan slippa undan rättvisan. Anledningen är att resten av offrets kropp fortfarande inte har påträffats. Samtidigt menar häktespersonal att mannen, som skulle utvisas ur Sverige redan 2004, har erkänt att han dödade Wilma.

Åtal har väckts mot den 22-årige irakiern som även uppbär svenskt medborgarskap och som tros ha mördat sin 17-åriga flickvän, Wilma Andersson, i Uddevalla förra året. Invandraren åtalas för mord och brott mot griftefriden, men enligt Leif GW Persson kanske irakiern kommer undan sitt straff.

– Där finns ett flertal tidigare fall som slutar med att varje tänkande människa inser vad som hänt, men det leder ändå till att de blir friade från mordåtalet. Men de döms mot griftefriden för att de fraktat kroppen eller vidtagit åtgärder med kroppen som inte är förenliga med gällande rätt. Så ser det ut, säger Leif GW Persson i Nyhetsmorgon.

Han pekar vidare på att man förmodligen har hittat brottsplatsen och att detta är lägenheten där huvudet påträffades, men eftersom resten av kroppen inte har hittats kan det bli svårt att fastställa en dödsorsak, inte minst eftersom åklagarens bevisbörda ska vara extra stark i mordåtal.

I värsta fall kommer irakiern enbart dömas för brott mot griftefriden, ett brott vars maxstraff är fängelse i två år, jämfört med mord där livstids fängelse kan dömas ut.

Ahmed, som åtalas för att ha mördat Wilma, fick sitt svenska medborgarskap 2014. Han beskrivs av Wilmas familj och bekanta som svartsjuk och kontrollerande, och det var inte ovanligt att det var bråkigt och aggressiv stämning i mannens lägenhet.

Enligt Fria Tider har irakiern mer eller mindre erkänt mordet på Wilma Andersson och högljutt sagt att hon ”fick vad hon förtjänade den lilla fucking horungen”. I efterhand påstår Ahmed dock att han inte minns vad han ska ha sagt till vakten. Häktesvakten hävdar också att Ahmed erkänt att han dödat Wilma men att han inte gjort sig skyldig till mord utan dråp.

Även Samhällsnytt har grävt fram andra intressanta uppgifter. Det framkommer att Ahmed och hans far skulle utvisas redan 2004 och fick avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd. Även 2007 och 2008 fick de avslag på sina ansökningar och skulle utvisas, men lyckades av oklara skäl fortsätta förbli i Sverige och fick slutligen 2013 permanent uppehållstillstånd. Ett halvt år senare fick Ahmed svenskt medborgarskap, trots att minst tre instanser tidigare konstaterat att han ska utvisas ur landet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.