Lång väntan på canceroperationer i hela landet

publicerad 20 februari 2019

Svenska cancerpatienter får vänta alltför länge på behandling och operation. Ingen region i landet klarar av målet att operera patienter med prostatacancer inom 61 dagar, vilket är ett mål för vården. Även när det gäller bröstcancerkirurgi är väntetiderna alldeles för långa.

Cancerfonden har låtit undersöka köerna och väntetiderna för landet cancerpatienter. Den vård som patienten får är bra enligt Cancerfonden, men patienterna får vänta för länge på sin behandling.

Orsaken till de alltför långa väntetiderna är att det saknas läkare, sjuksköterskor, operationssalar, vårdplatser och tid för att kunna utföra kirurgi eller annan nödvändig behandling. Bristen på urologer och patologer är påtaglig på många svenska sjukhus.


Annonser:


Ingen av de svenska regionerna klarar av målet att operera män med prostatacancer inom 61 dagar. Endast tre av tjugoen regioner klarar av samma mål när det gäller bröstcancerkirurgi.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.