Kvinnliga IS-terrorister snart tillbaka i Sverige

publicerad 23 juni 2021
- av Per Nordin
Genrebild - kvinna i burka.

Enligt uppgifter hoppas Utrikesdepartementet att samtliga kvinnliga IS-terrorister med någon typ av koppling till Sverige som är kvar i lägren i Syrien och deras barn ska hämtas till Sverige redan i sommar.

Till Bonniertidningen Expressen säger UD att man skickat ner en delegation till de särskilda fånglägren för IS-terrorister i nordöstra Syrien och att man träffat de kvinnor och barn med svenska medborgarskap som hålls fångna där.

– Familjerna är jätteglada över beskedet, säger en av kvinna som reste ner för att kämpa för det islamistiska kalifatet till tidningen.

Enligt uppgifter har UD samtalat med de kurdiska makthavare som styr över området men också tagit DNA-prov på kvinnorna och deras barn för att bekräfta deras identiteter. Förutom UD deltog en representant för Centrum mot våldsbejakande extremism och en barnläkare.

Huvudsyftet med det konsulära besöket var att komma vidare i processen med att fastställa identiteten på de utlandsfödda svenska barnen och få en bättre bild av barnens hälsa”, skriver man i ett uttalande.

Det ska handla om 12 IS-kvinnor och 22 barn som uppges ha en ”koppling till Sverige” och som ska hämtas. Huruvida någon av dessa faktiskt har Sverige som ursprungsland eller om de kommer från utomeuropeiska länder och blivit tilldelade svenska medborgarskap framgår inte av sammanhanget.

En av de kvinnliga terroristerna som Expressen talat med bekräftar att UD sagt att familjerna kan vara ”tillbaka i Sverige” redan under sommaren. Flera av barnen ska överhuvudtaget aldrig ha vistats i Sverige utan enbart i Islamiska staten och lägren i Syrien.

Sedan tidigare har flera familjer lyckats ”fly från lägren” och ta sig till Sverige. Hittills har ingen heller dömts för sin inblandning i terrorverksamheten eller Islamiska statens systematiska mord på oliktänkande och religiösa minoriteter.

Röda Korset och Human Rights Watch hävdar att miljön i fånglägren är ”skadlig för barnen” och har därför länge krävt att Sverige och andra länder ska komma och hämta kvinnorna och deras barn.

UD vill inte svara på huruvida det är klart att IS-terroristerna snart faktiskt ska hämtas till Sverige utan menar att man ”avvaktar besked” från de kurdiska makthavarna i regionen. Man bekräftar dock att man förbereder sig för en sådan lösning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!