Kvinna ville hjälpa irakier integreras – våldtogs i fyra timmar

publicerad 15 september 2020
- av Per Nordin
Kvinnan våldtogs under fyra timmar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En kvinna i Landskrona ville hjälpa en irakier att lättare integreras i Sverige. Det slutade dock med att kvinnan blev våldtagen i mannens lägenhet. Irakiern flydde sedan till Tyskland där han sedermera gripits.

Den 37-årige irakiern hade tagit kontakt med kvinnan tidigare i sommar när hon satt på en parkbänk. Mannen, som uppehöll sig i Sverige trots att han fått avslag på sin asylansökan, berättade för henne att han hade få svenska vänner och att han ville lära sig svenska. Kvinnan bestämde sig då av ”ren godhet” att hjälpa mannen.

De blev vänner på Facebook, chattade online och träffades en gång på ett café och en gång i samband med Landskronakarnevalen. Kvinnan berättade flera gånger att hon hade en relation med en annan man, men att de kunde vara vänner. Det hindrade dock inte henne att besöka irakiern i hans lägenhet. Även en väninnan hade varnat henne för risken att bli våldtagen, rapporterar Fria Tider.

I ett polisförhör berättade kvinnan att hon inte upplevde irakiern som andra araber.

– Han ville bjuda mig på mat. Jag upplevde honom som lugn och han pratade så lugnt, inte så högt som många andra araber gör. Han var lugn och fin, jag fick inga konstiga vibbar, berättade kvinnan.

Kvinnan hälsade på irakiern i hans bostad och de åt middag ihop i hans kök. När hon sa att det var dags att gå hem höll han fast henne och släpade med sig henne till en säng. Hon försökte förgäves göra motstånd genom att hålla sig fast i föremål, skrika och försöka slå sig loss. Mannen lyckades ändå hålla fast henne och slita av henne kläderna.

Hon blev sedermera våldtagen fyra gånger under fyra timmar. Efter ungefär två timmar lät han henne gå på toaletten medan han höll vakt och inte tillät henne stänga dörren, sedan fortsatte våldtäkten. Först vid två-tiden på natten lät han henne gå.

Efter skräckkvällen, som ägde rum i augusti 2018, hade hon bitmärken på bröstvårtor och hals. Hon hade även gått på samtal hos en kurator, men mår fortfarande inte bra. Enligt domen har hon ”tappat tilltron till andra människor och kan känna obehagskänslor när hon hör utländska röster”.

Irakiern greps efter våldtäkten, men släpptes nästan direkt på fri fot igen – trots att han befann sig illegalt i Sverige och flyktrisken borde därmed anses vara hög. Han ”flydde” därefter till Tyskland där han sökte asyl. Han greps sedan när han bodde på ett asylboende i Köln.

Irakiern dömdes till två och ett halvt års fängelse för våldtäkt, men med så kallad två tredjedelsfrigivning innebär det att han kan gå fri efter ett år och åtta månader. Han döms även till tio års utvisning från Sverige. Om det går att utvisa honom till hemlandet är oklart eftersom Irak vägrar ta emot utvisade medborgare som inte väljer att återvända “frivilligt”.

Irakiern kom till Sverige under migrationsvågen 2015.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!