Kvällstidningarna hoppas på tiotals miljoner i mediestöd

publicerad 15 februari 2024
- av Sofie Persson
Kvällstidningarnas löpsedlar inför valet 2014.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Expressen och Aftonbladet återfinns bland de medier som ansökt om det nya mediestödet. Beviljas ansökningarna kan de båda kvällstidningarna årligen få tiotals miljoner kronor var i skattefinansierat stöd.

Det nya mediestödet, som trädde i kraft vid årsskiftet, innebär att man kan söka fyra typer av stöd samtidigt. Det största stödet är redaktionsstödet där varje tidning kan få upp till 24,5 miljoner kronor. Både Schibstedsägda Aftonbladet och Bonnierägda Expressen har sökt redaktionsstödet.

Vi vill ha största möjliga styrka för att satsa på journalistiken och här ser vi att vi kan vara berättigade till stödet – och därför söker vi, säger Expressens chefredaktör Klas Granström till Journalisten.

Om stödet beviljas är det mediestödsnämnden som beslutar hur mycket kvällstidningarna kommer att få. Det finns en miljard att fördela bland de som söker. Båda tidningarna har dock fått ekonomiskt stöd från staten under 2020 där de fått totalt närmare 22 miljoner kronor i stöd de senaste tre åren. De har också årligen fått ett distributionsstöd som ligger på under en miljon kronor.

Även Omni, Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten har ansökt. Sammanlagt har 195 tidningar ansökt om mediestöd i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!