MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Kungälvs polischef vill “slåss” mot NMR inför höstens val

publicerad 20 mars 2018
- av Markus Andersson
Teodor Smedius (t.v) har i egenskap av polischef uttryckt sina personliga åsikter om partiet Nordiska motståndsrörelsen som kandiderar i hans kommun

Polischefen i Kungälv i Västra Götaland trappar upp retoriken inför höstens val och har i ett uttalande till media sagt att han vill “slåss” mot partiet Nordiska motståndsrörelsen som ställer upp i Kungälvs kommunfullmäktigeval .

Det är i en intervju med Kungälvsposten, ”Polischefen vill se hårdare tag mot NMR” (artikeln är låst för icke-prenumeranter) som polisområdeschefen över Kungälv-Ale, Teodor Smedius, gör tveksamma uttalanden om partiet Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som ställer upp i höstens val i Kungälvs kommun.

Smedius inleder med att berätta att han i egenskap av polischef inte kommer att försöka ägna sig åt valfusk genom att utifrån sin maktposition försöka påverka vilka partier som får synas eller inte synas när dessa delar ut valmaterial till kommuninvånarna.

Smedius säger bland annat att ”polisens strategi är att NMR ska behandlas som vilket parti som helst” och att polisen i Kungälv inte kommer att anvisa Nordiska motståndsrörelsen till platser där de inte kan träffa presumtiva väljare.

Polischefen ska ”mota ondskan”
Smedius uttrycker vidare i intervjun sin ”personliga åsikt” att Nordiska motståndsrörelsen utgör ”ondska” och måste utsättas för mycket hårdare repression. Han säger även att inskränkningar av vilka som får komma till tals är detsamma som ”att värna demokratin”.

Smedius vill göra om lagen så att polisen får anvisa grundlagsskyddade demonstrationer till platser där de inte kan möta människor.

— Det kan handla om ordningslagen, att anvisa till platser där de får eller inte får vara, för att vanliga kommuninvånare inte ska bli rädda när de är och handlar på Ica Maxi eller i andra affärer, säger Smedius till Kungälvsposten.

Vidare uttrycker Smedius en vilja att ”behandla NMR…på ett lite annorlunda sätt”.

— Om inte polisen på allvar och med alla lagliga medel försvarar demokratin och rättsstaten mot våldsbejakande grupperingar som utnyttjar grundlagen, vem eller vilka ska då göra det? Historien är full av människor, som kanske inte gjorde allt de kunde för att mota ondskan, säger han.

Smedius avslutar intervjun med att säga att han vill “slåss” mot NMR och att han har flera poliser med sig.

— Jag vill att vi ska slåss hårdare mot dem och jag vet att det finns fler inom polisen som har samma uppfattning som jag.

”Oerhört allvarliga uttalanden”
Fredrik Vejdeland som kandiderar för partiet i Kungälv ser allvarligt på polischefens uttalande.

– Jag ser det som oerhört allvarliga uttalanden. Som polischef är det hans arbetsuppgift att se till att lagen efterföljs och i valtider att se till att alla partier samma möjligheter att nå ut till väljare. Det hade varit lika illa om han hade svartmålat Socialdemokraterna eller Moderaterna, säger han till Nordfront.

Enligt Vejdeland har man hittills bedrivit ett hundratal offentliga aktiviteter i kommunen utan att det inträffat några negativa incidenter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend