Kristerssons nationaldagshälsning: ”Vår plikt att hjälpa Ukraina”

Kriget i Ukraina

publicerad 6 juni 2024
- av Markus Andersson
Ulf Kristersson menar att Natomedlemskapet gör "Sverige tryggare och Nato starkare".

Sveriges nationaldag markerar Gustav Vasas seger i befrielsekriget mot det utländska styret av landet och hur Sverige blev ett självständigt rike för drygt 500 år sedan.

Statsminister Ulf Kristerssons fokus den 6 juni ligger dock inte på svenskhet, historia, arv eller traditioner – istället passar han på att lobba för fortsatt svenskt stöd till Ukraina och prisar det svenska Nato-medlemskapet.

Vi är ett land där jämlikhet och jämställdhet är vägledande, tillsammans med fred och frihet. Hos oss är man fri att älska den man vill och barn har egna rättigheter”, förkunnar han i en debattartikel i skvallertidningen Aftonbladet.

Men denna fred och frihet, hotas, menar statsministern, av ”det ryska invasionskriget i Ukraina” – och vad som än händer påstås det vara av yttersta vikt att Sverige inte drar ner på vapenleveranserna.

Det ukrainska folket slåss inte bara för sin egen frihet, utan också för vår. Det är och förblir vår historiska uppgift som land att hjälpa Ukraina, så länge som det krävs”.

Att det inte finns någon bortre gräns för hur mycket pengar och vapen Sverige ska leverera till Kiev, oavsett hur det påverkar det egna landet, har länge varit ett återkommande budskap som upprepats av svenska politiker.

Enligt Kristersson är det ”legitimt att tycka olika om stora såväl som små politiska frågor” – däremot måste vi ”gemensamt stå upp för vårt lands frihet och säkerhet”.

“Nato gör Sverige tryggare”

Ta kriget i Ukraina som exempel. I riksdagen är vi långt ifrån överens om allt – men vi enas om Ukraina. Förmågan att samlas som land i viktiga frågor är avgörande”, hävdas det.

Kristersson påstår vidare att det nordiska ”samarbetet är bättre och djupare nu än kanske någon gång i modern tid” – och att detta beror på att ”vi sedan den 7 mars inte längre bara är goda vänner och grannar” utan även ”allierade i Nato”.

Sverige har nu 31 allierade som lovar att försvara oss, på samma sätt som vi lovar att försvara andra medlemmar i Nato. Sverige blir tryggare och Nato starkare. Det är viktigt i en orolig tid”, deklarerar statsministern.

Låt oss i dag också glädjas över att vi alla ha turen att bo här. Det är trots allt rätt få förunnat. Och oavsett om du är född här, om du har dina rötter i en annan del av världen eller om du just nu bor utomlands – ha en riktigt fin nationaldag!”, avslutar han sin nationaldagshälsning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!