Kristdemokraterna lämnar DÖ

Decemberöverenskommelsen

Kristdemokraternas partistyrelse fick se sig besegrade av partiets riksting under fredagseftermiddagen. Rikstinget röstade för att Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen (DÖ). Detta fick KD:s partiledare Ebba Busch Thor att lämna lokalen.

publicerad 9 oktober 2015
Ebba Busch Thor

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det blev en intensiv debatt under Kristdemokraternas riksting i Västerås. Men till slut stod det klart att partiet kommer lämna decemberöverenskommelsen med röstsiffrorna 151 mot 103.

Partiledaren Ebba Busch Thor valde att redan under den första voteringen att lämna lokalen. Desto gladare miner var det hos Sara Skyttedal, ordföranden för KDU, som hade tagit med sig champagne för att fira att partiet lämnar DÖ.

Sverigedemokraterna, som tillsammans med Vänsterpartiet lämnades ute från DÖ, kommer i nästa vecka att lämna in en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S).

Efter att statsminister Stefan Löfvens rödgröna regering misslyckades med att få igenom sin budget valde han att utlysa nyval. Den 27 december ifjol meddelade dock ledarna för regeringspartierna och oppositionspartierna i Alliansen att en överenskommelse hade träffats, som fick namnet decemberöverenskommelsen (DÖ).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!