Konspirationsteorier i fokus på “vetenskapsfestival”

publicerad 17 mars 2023
- av Markus Andersson
Karen Douglas, Jack Werner och Emma Frans deltar på invigningen.

”Konspirationsteorier” och ”dess konsekvenser för vårt samhälle” kommer att diskuteras av inbjudna talare på årets upplaga av Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Lever Elvis? Är brittiska kungafamiljen ödlor? Är jorden platt? Hur knäppa konspirationsteorier än låter så kan de påverka vårt samhälle och hur vi agerar som individer och grupper”, skriver arrangörerna i sin presentation.

Vetenskapsfestivalen beskrivs av organisatörerna som en ”demokratisk mötesplats där alla är välkomna att ta del av forskning och kunskap helt utan kostnad”, den riktas särskilt till barn och ungdomar som kan ta del av det särskilt anpassade ”skolprogrammet” på plats eller digitalt.

Festivalens konstnärlige ledare Jenny Hultén betonar att en ambition med arrangemanget är att stärka “tilltro till vetenskap”.

– Tilltron till vetenskap och källkritik är viktig när desinformation och konspirationsteorier sprids, men även kunskap om hur det kommer sig att så många tror på så tillsynes bisarra idéer, säger Hultén.

Bland annat har man bjudit in Karen Douglas, brittisk professor i socialpsykologi som även beskrivs som ”världsledande inom forskning om psykologin bakom konspirationsteorier” till festivalens invigning. Hon ska tala om ”vad som får människor att tro på konspirationsteorier” samt ”vilka konsekvenser det får för vårt samhälle”.

– Konspirationer har funnits i alla tider men i dag färdas de snabbare och det är svårare och svårare att navigera. Ett brännande aktuellt ämne, som precis som mycket annat som Vetenskapsfestivalen lyfter, kräver att vi tar en ordentlig titt på oss själva och tar ansvar för att ha ett kritiskt förhållningssätt, menar Jenny Hultén vidare.

Från medialt håll kommer bland andra Schibstedtidningen SvD:s skribent Emma Frans, som under covid hårdprofilerades som medicinsk expert på skattefinansierade SVT. Den tidigare Bonnierjournalisten Jack Werner, initiativtagare till dagstidningen Metros projekt ”Viralgranskaren” och det senare projektet ”Källkritikbyrån”, kommer också att vara på plats och delta i panelsamtal med Douglas.

Emma Frans syntes och hördes mycket under covidpandemin då hon ofta uppmanade till kritiskt tänkande och påtalade vikten av att lyssna på vetenskaplig expertis”, skriver arrangörerna vidare.

“Källkritikbyrån” drivs av tre tidigare Bonnierjournalister och anlitas flitigt bland annat som tredjepartsfaktagranskare åt den sociala mediejätten Facebook, där man enligt egen utsago går igenom ”inlägg som potentiellt kan innehålla desinformation, felaktiga och missvisande påståenden”. De skriver där vad som benämns som “granskande artiklar” som sedan fästs vid inläggen tillsammans med en märkning om att inlägget klassas som ”falskt” eller ”saknar kontext”.

Hultén betonar att konspirationsteorier inte bara berör ”ett specifikt fält” utan att de återfinns inom alla politiska frågor. Under festivalens invigning påstås besökarna också få lära sig mer om ”konspirationsteorier och psykologins roll kopplad till dem”.

Bland festivalens partner listas, vid sidan av lokala offentliga institutioner, bland annat läkemedelsjätten AstraZeneca, Svenska kyrkan och Riksbankens Jubileumsfond.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!