Knivmördare på rymmen från rättspsyk

publicerad 16 december 2020
- av Per Nordin
Knivmördaren beskrivs ha obefintlig empati.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 19-årig knivmördare rymde från rättspsyk i Huddinge under helgen. Han är dömd för ett uppmärksammat knivmord på en skola och rättspsyk tillskriver honom ”en närmast obefintlig empati och oförståelse för social interaktion”.

Den förrymda mördaren heter Mikolaj Kowalew. 2018 dömdes han till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter ett uppmärksammat knivmord på Enskede gårds gymnasium i södra Stockholm. I december året innan mördade han en jämnårig afghan på skolan bibliotek med en kökskniv. Enligt personalen på biblioteket ska Kowalew efter dådet haft ett leende på läpparna och sagt ”sov så gott” till det döende offret, rapporterar Fria Tider.

Före mordet ska Kowalew varit inblandad i flera våldsamma incidenter på skolan och även blivit avstängd från all undervisning.

Rättspsykiatern som undersökte Kowalew efter mordet tillskriver honom ”en närmast obefintlig empati och oförståelse för social interaktion”.

Kowalew är nu internationellt efterlyst och trots efterlysningen så väljer skattefinansierade SVT att varken gå ut med namn eller bild på den förrymde mördaren.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!