Justitieutskottets ordförande: Sverige har kontroll över brottsligheten

publicerad 13 november 2019
- av Per Nordin
Fredrik Lundh Sammeli.

I Trygghetspodden menar socialdemokraten och justitieutskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli att Sverige på en tiogradig skala ligger på en nia när det gäller att ha kontroll på brottsligheten i landet. Han menar att Sverige är ett väldigt tryggt land och att klyftor och minskat framtidshopp kan ligga bakom den grova kriminaliteten.

Programledaren tar upp det faktum att Sverige redan under 2019 har haft 200 skjutningar och över 100 sprängningar där bombstyrka fått kallas in, men Lundh Sammeli menar ändå att regeringen har kontroll över situationen.

Det är högprioriterade områden, vi är väldigt tydliga med att den brottsligheten som är ska bekämpas, konstaterar han och hävdar vidare att samhället alltid kommer att vara starkare än de kriminella gängen.

Han pekar vidare på att man har infört en rad lagförändringar där man bland annat höjt minimistraffet för vapeninnehav som leder till att man blir häktad direkt om man blir påkommen med vapen på stan. Lundh Sammeli tror att detta ska ha en positiv effekt på brottsligheten.

Lika viktigt som polisiära åtgärder är förebyggande arbete, diskussion och välfärdsåtgärder, menar han.

Sverige är i grunden ett väldigt tryggt land, samtidigt har vi en utveckling som oroar. Vi har problem som vi måste möta. Det handlar både om skjutningar och sprängningar men också om utsatta områden som ökar.

Lundh Sammeli pekar på segregationen och att antalet utsatta områden i landet ökar, något han menar ledar till ökad kriminalitet. Framför allt är det de ekonomiska klyftorna som måste minskas, eftersom kriminaliteten enligt hans uppfattning grundar sig i utanförskap. Om samhället ”byggs starkare” så kan brottsligheten också minska och här anser han att Socialdemokraterna har varit mycket duktiga.

Vi har gjort ett fantastiskt samhällsbygge. Vi har gjort ett av Europas fattigaste länder till ett av världens rikaste.

Sverige måste också bli duktigare på integration enligt socialdemokraten, då även detta enligt honom är en av orsakerna till att den grova brottsligheten har ökat. Detta eftersom många invandrare enligt honom inte känner någon framtidstro.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.