MORGONDAGENS DAGSTIDNING – torsdag 22 februari 2024

torsdag 22 februari 2024

Jätteinsats ifrån Ryssland har avvisats under pågående brandkatastrof

Mitt under den största skogsbranden i modern tid tackar Sverige nej till hjälp som erbjudits av Ryssland. Ryssland erbjöd Sverige att bistå med världens största brandsläckningsplan, Ilyushin Il-76, vars kapacitet är större än samtliga befintliga luftburna kapaciteter som används i släckningsarbetet tillsammans.

publicerad 8 augusti 2014
- av Markus Andersson
Världens största brandsläckningsflyg Ilyushin Il-76 kunde undsätta Västmanland

Den pågående enorma skogsbranden i Västmanland har redan kostat ett mänskoliv och orsakat svårt skadade och en enorm förödelse av både byggnader och skog. Mitt under denna pågående kris har Ryssland erbjudit Sverige omfattande kvalificerad hjälp – men den har avvisats. Enligt uppgifter hävdar man att det inte finns plats för ett flygplan till i det över 150 kvadratkilometer stora område som står i brand.

Bilden är ifrån en annan skogsbrand än den i Västmanland. Foto: bertknot/CC BY-SA 2.0
Bilden är ifrån en annan skogsbrand än den i Västmanland. Foto: bertknot/CC BY-SA 2.0

Räddningsledningen bekräftar erbjudandet om hjälp

Uppgifterna om att Sverige erbjudits hjälp ifrån Ryssland under pågående brandkatastrof bekräftas av räddningsledningen.

– Jag fick frågan om ett flygplan som tar 40 kubikmeter vatten, säger Lars-Göran Uddholm, räddningsledare till Aftonbladet.

Finns inte behovet av fler flygplan?

 – Nej, behovet finns inte. Det spelar ingen roll om den nuvarande kapaciteten är tillräcklig, vi kan inte ha fler flygplan som flyger. Det är en olycksrisk, och vi vill inte hantera en flygolycka mitt i den här brandsläckningen, säger han.

Behovet av släckning är fortfarande mycket stort och behovet finns på flera fronter. Förfrågan ifrån Ryssland kom enligt uppgifter redan under onsdagen. Området som brinner är över 150 kvadratkilometer stort och det finns gott om svenska insjöar i området att hämta vatten ifrån som de olika planen kan nyttja. På vilket sätt ett ytterligare flygplan med större kapacitet än samtliga befintliga luftburna resurser tillsammans skulle vara ett hinder på detta jättelika skogsområde har man inte förklarat.

Politiska motiv kan ligga bakom

Krigförande länder som USA har arbetat hårt på att få EU att införa sanktioner mot Ryssland pga den pågående ukrainakrisen. De politiska intressena att hämma och förtala Ryssland är stora och sanktioner ifrån USA och EU har redan börjat drabba både Ryssland och de europeiska och amerikanska företag som handlar med Ryssland. Ryssland har också under en lång tid varit ett politisk angreppsmål för de mest högljudda västmakterna. Politiska intressen kan därför mycket väl ligga bakom att man valt att tacka nej till hjälpen då det skulle kunna uppfattas som politiska känsligt att Ryssland hamnar i god dager under pågående sanktioner mot Ryssland.

 

Se det enorma ryska flyget demonstrera när det släpper 40 kubik vatten:

 

Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend