Islamiska Partiet Nyans nu godkänt av Valmyndigheten

publicerad 7 november 2019

Det islamiska Partiet Nyans är nu registrerat hos Valmyndigheten och får delta i samtliga val i hela landet. Partiet styrs av Mikail Yüksel, som tidigare uteslutits ur Centerpartiet.

I ett Facebookinlägg skriver partiets grundare att förutom att delta i val är nu partibeteckningen Partiet Nyans skyddad. Nästa steg för partiet är att samla ihop 1 500 namnunderskrifter för att få låsta valsedlar med partibeteckningen på.

Partiet riktar sig främst till invandrade muslimer. Under fliken ”Vår politik” på deras hemsida har de i nuläget tre punkter: ”islamofobi och främlingsfientlighet”, ”bostadsbrist” och ”integration”. Partiet befinner sig i en expansiv fas, i september tillkännagav de att man etablerat lokalavdelningar i Örebro och Växjö – orter där Muslimska Brödraskapet är som starkast.

Partiet grundades av Mikail Yüksel, som uteslöts ur Centerpartiet 2018 efter att haft samröre med Grå Vargarna – en turkisk organisation som beskrivs som ”ultranationalistisk” i massmedia. Turken Yüksel kom till Sverige 2001.

I Nederländerna finns ett liknande initiativ – det turkiska partiet Denk. I parlamentsvalet 2017 knep Denk 2,1 procent av rösterna och fick således tre mandat.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.