Islamiska Partiet Nyans nu godkänt av Valmyndigheten

publicerad 7 november 2019
- av Osignerad (ingen signatur)

Det islamiska Partiet Nyans är nu registrerat hos Valmyndigheten och får delta i samtliga val i hela landet. Partiet styrs av Mikail Yüksel, som tidigare uteslutits ur Centerpartiet.

I ett Facebookinlägg skriver partiets grundare att förutom att delta i val är nu partibeteckningen Partiet Nyans skyddad. Nästa steg för partiet är att samla ihop 1 500 namnunderskrifter för att få låsta valsedlar med partibeteckningen på.

Partiet riktar sig främst till invandrade muslimer. Under fliken ”Vår politik” på deras hemsida har de i nuläget tre punkter: ”islamofobi och främlingsfientlighet”, ”bostadsbrist” och ”integration”. Partiet befinner sig i en expansiv fas, i september tillkännagav de att man etablerat lokalavdelningar i Örebro och Växjö – orter där Muslimska Brödraskapet är som starkast.
Partiet grundades av Mikail Yüksel, som uteslöts ur Centerpartiet 2018 efter att haft samröre med Grå Vargarna – en turkisk organisation som beskrivs som ”ultranationalistisk” i massmedia. Turken Yüksel kom till Sverige 2001.

I Nederländerna finns ett liknande initiativ – det turkiska partiet Denk. I parlamentsvalet 2017 knep Denk 2,1 procent av rösterna och fick således tre mandat. 


Liknande artiklar: