Hovrätten friar lärare för att ha lyft upp elev ur soffa – överklagas till HD

publicerad 23 oktober 2019

Fallet med ett barn som lyftes ur en soffa och hävdade att det hade utsatts för kränkning tas nu upp i Högsta domstolen. Läraren som lyfte bort eleven friades i Göta hovrätt, men domen överklagades av Barn- och elevombudet.

Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd i måndags, den 21 oktober enligt DN. Händelsen ägde rum i en skola i Lidköping för två år sedan.

Ett pojke satt på en soffa som stod i vägen för andra elever. En lärare bad då pojken att flytta på sig, men han vägrade att göra det. Då bestämde sig läraren för att lyfta bort eleven från soffan.

Eleven, som hade diagnosen adhd och viss autism, skulle bemötas lågaffektivt och upplevde sig kränkt. Vederbörande kände även rädsla och ångest. Barn- och elevombudet, BEO, beslutade därför att stämma huvudmannen Lidköpings kommun på 10 000 kronor i skadestånd.

Både Skaraborgs tingsrätt och Göta hovrätt har alltså sedan friat läraren, men BEO överklagar nu alltså hovrättens dom till HD, rapporterar SvD.

Ärendet har uppmärksammats brett och flera politiker har varit kritiska till BEO och menar att myndigheten driver fallet för långt. BEO, en del av Skolinspektionen, menar dock att det är viktigt med en prejudicerande dom från HD.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet har beskrivit en ökande oro bland lärare för att ingripa när elever beter sig stökigt, i rädsla för rättsliga konsekvenser.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.