Inrikes

Hot från tiggare mot barn som säljer majblommor

Publicerad 21 april 2016

Flera barn och ungdomar som säljer majblommor utsätts för hot från bland annat tiggare. Senast i tisdags hotades en 11-årig pojke i Norrköping av tiggare när han sålde majblommor.

Majblomman är idag Sveriges största barnhjälpsorganisation och drivs genom att barn och ungdomar säljer så kallade majblommor.
På senare år har dock flera av barnen som säljer majblommor utsatts för hotelser och attacker.

Den senaste i raden av händelser inträffade i tisdags då en 11-årig majblommeförsäljare blev hotad av tiggare i Norrköping. Den 19-årige tiggaren, som enligt polisen hade ett ”öststatsnamn”  ska ha höjt en stol mot 11-åringen och pratat på engelska om pengar.

– Vi tror att det rör sig om en tiggare. Vi har inte fått fastställt nationalitet, men det verkar vara ett öststatsnamn, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik till Norrköpings Tidningar.

Skyltar på rumänska ska skydda barnen

Ifjol polisanmälde en mamma i Eslöv tiggare för att ha ofredat barn som sålde majblommor. Sedan dess har barnen som säljer majblommor utrustats med skyltar på rumänska för att tiggarna ska förstå varför barnen öppet säljer majblommorna.

– Vissa barn har känt sig skrämda av den händelsen. Därför vill vi förklara vad majblomman är för något, att barnen hjälper andra barn som har det svårt ekonomiskt. Och vädja om att ge barnen utrymme, säger Gunhild Svensson i Eslövs majblommeförening till Lokaltidningen Mellanskåne.

Liknande artiklar:

Fakta: Majblomman Majblomman en av världens äldsta barnhjälpsorganisationer och även Sveriges största. I mer än 100 år har ett säkert vårtecken varit de majblommor som sålts av skolbarn och föreningar runt om i Sverige. Idag är Majblommans mål att bekämpa barnfattigdom i Sverige och organisationen delar ut bidrag till barn, informerar om barns villkor och stödjer forskningsprojekt för att förbättra barns livsvillkor.   Källa: Majblomman.se

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!